In India zijn vrijdagochtend vier mannen opgehangen nadat zij ter dood waren veroordeeld voor de verkrachting van een jonge vrouw in een rijdende bus in 2012. Het slachtoffer overleed twee weken later aan haar verwondingen.

De 23-jarige studente werd in december 2012 door zes mannen verkracht in een bus in de Indiase hoofdstad New Delhi.

Het zestal daders lokte de vrouw en een vriend in de bus, die buiten dienst was en door New Dehli reed. Terwijl ze de mannelijke vriend in bedwang hielden, werd de studente meermaals verkracht. Vervolgens werd ze ernstig mishandeld met een stalen buis. Ook haar vriend kreeg rake klappen.

De vrouw overleed twee weken later. Ze had ernstig hersenletsel opgelopen en infecties in haar longen en buik.

'Grotesk, duivels en barbaars'

Eén verdachte werd in 2013 dood aangetroffen in zijn cel. Een andere verdachte, die minderjarig is, werd veroordeeld tot drie jaar cel en heropvoeding. De vier andere daders kregen in 2013 de doodstraf nadat ze schuldig werden bevonden aan verkrachting en moord. De aanklager omschreef de misdaad als "grotesk, duivels en barbaars".

De vier gingen in hoger beroep tegen de doodstraf, maar dat werd in 2017 afgewezen door het Indiase hooggerechtshof. Ook konden ze niet rekenen op clementie van de president.

'Gerechtigheid voor vrouwen'

De executie van de vier mannen vond vrijdagochtend plaats in een gevangenis in New Delhi. Buiten het gevangenisterrein stond een menigte om het moment toe te juichen: ze hielden borden omhoog met teksten als 'Gerechtigheid voor vrouwen'. De zaak leidde in december 2012 tot grote protesten in het land, omdat de verkrachting een voorbeeld was van de slechte positie van vrouwen in India.

Sindsdien heeft het land de wetgeving rond seksueel geweld aangescherpt. Toch worden er nog veel vrouwen verkracht in India. Volgens cijfers van de overheid werden in 2018 34.000 vrouwen misbruikt. In 85 procent van de gevallen leidde dat tot een aanklacht, slechts 27 procent eindigde in een veroordeling.