De Spaanse koning Felipe weigert de toekomstige erfenis van zijn vader Juan Carlos aan te nemen. Dat meldde de koning zondag in een persverklaring.

Koning Felipe wil ook dat zijn vader niet langer een jaarlijkse uitkering van de overheid krijgt. In 2018 ontving Juan Carlos nog 194.232 euro.

Met de verklaring reageert Felipe op de onthulling van zondag, dat hij de begunstigde zou zijn van een fonds dat door zijn vader was opgezet, schrijft The Telegraph.

Dit fonds zou over 65 miljoen euro beschikken, een bedrag dat gedoneerd zou zijn door de koning van Saudi-Arabië. Om welke reden de Saudische koning dit bedrag heeft gestort is niet bekend. Het geld zou na het overlijden van Carlos naar zijn zoon gaan.

Felipe ontkent betrokkenheid bij dit fonds en wil het geld niet. Hij verwijst hierbij naar een uitspraak die hij deed toen hij in 2014 werd gekroond:

"De kroon moet de waardigheid van de institutie beschermen, zijn prestige beschermen en eerlijk en transparant handelen, omdat dit passend is voor de functie en sociale verantwoordelijkheid van de institutie".

Carlos laat in een verklaring weten dat hij zijn zoon niet op de hoogte had gebracht van het fonds. Hij is ingelicht dat Felipe het geld niet aanneemt.

De voormalige koning is al langer verwikkeld in schandalen rondom inkomsten en uitgaven. Zwitserse autoriteiten doen op dit moment onderzoek naar zijn financiële situatie.