De Israëlische premier Benjamin Netanyahu en oppositieleider Benny Gantz zijn in gesprek over het vormen van eenheidsregering. Zondagavond werden zij uitgenodigd door president Reuven Rivlin om te praten over een nieuwe regering en maandag zullen die gesprekken voortgezet worden, schrijft BBC News.

Eerder op zondag werd bekend dat Rivlin Gantz heeft aangewezen om een nieuwe regeringscoalitie te vormen. Gantz is de grote rivaal van premier Netanyahu. De benoeming is daarmee een klap voor de huidige Israëlische minister-president. Gantz zal maandag het officiële verzoek van de president krijgen.

Uit gesprekken die Rivlin zondag met alle partijen in het 120-koppige parlement voerde, blijkt dat legergeneraal Gantz steun krijgt van een krappe meerderheid. 61 leden van de Knesset spraken hun steun voor Gantz uit en 58 parlementariërs steunden Netanyahu. Eén parlementslid sprak geen voorkeur uit.

Volgens de president heeft Gantz nu de grootste kans op een succesvolle coalitievorming. Het land moest op 2 maart voor de derde keer in een jaar tijd verkiezingen organiseren. Gedurende die periode lukte het Netanyahu meerdere keren niet om een nieuwe regering samen te stellen. Bij de verkiezingen in maart won Netanyahu met zijn partij Likud en andere gelijkgestemde partijen.

Netanyahu is langstzittende premier van Israël

Door de benoeming is de kans groot dat Gantz de zeventigjarige Netanyahu opvolgt als nieuwe premier. De rechts-nationalistische Netanyahu is de langstzittende premier van het land: hij vervulde het ambt al eens tussen 1996 en 1999 en daarna vanaf 2009.

In verband met de uitbraak van het COVID-19-virus stelde Netanyahu een noodregering onder zijn leiding voor, maar hier werd geen gehoor aan gegeven.

Netanyahu staat terecht wegens corruptie

De populariteit van de premier kreeg een knauw toen hij vorig jaar in staat van beschuldiging werd gesteld wegens omkoping, fraude en een vertrouwensbreuk. Netanyahu zou voor honderden miljoenen euro's aan gunsten hebben verleend aan eigenaren van Israëlische media in ruil voor geschenken en positieve berichtgeving.

Netanyahu ontkent alle aanklachten. Het proces tegen hem zou op 17 maart van start gaan, maar is uitgesteld vanwege de uitbraak het coronavirus.