Italië heeft besloten de Noord-Italiaanse regio Lombardije en veertien provincies in andere regio's op slot te zetten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Al deze gebieden mogen niet meer in- of uitgereisd worden, maakte de Italiaanse regering in de nacht van zaterdag op zondag bekend. De maatregel treft ongeveer zestien miljoen mensen.

Italië kende al een aantal gebieden waar niemand in of uit mocht gaan, de zogeheten 'rode zones'. Nu breidt Italië de maatregelen uit naar een veel groter gebied. Mensen mogen deze regio's alleen in of uit als dit strikt noodzakelijk is. In de nacht van zaterdag op zondag ondertekende premier Giuseppe Conte hier een decreet voor. Hij zei dat verdere details later volgen.

De maatregelen treffen de gehele regio's Lombardije en Veneto, en de provincies Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia, Rimini, Pesaro, Urbino, Padua, Treviso, Asti en Alessandria. Ook de steden Milaan en Venetië horen bij het gebied. De beperkingen gelden tot zeker 3 april.

Of de nieuwe regels direct zijn ingaan, is niet helemaal duidelijk. Zondagmorgen vertrokken er gewoon nog vluchten vanaf de luchthavens van Milaan en Venetië en werden er nog steeds treinkaartjes verkocht op de stations.

Zaterdag lekte een concept van het decreet al uit aan het Britse persbureau Reuters. Volgens het concept ging het toen om elf provincies.

Zwembaden, musea en scholen houden deuren gesloten

In het decreet staat onder meer dat alle scholen in de betreffende regio's tot 3 april dichtblijven. Ook musea en zwembaden moeten hun deuren gesloten houden. Alle religieuze diensten worden stilgelegd, inclusief uitvaarten.

Restaurants en bars mogen openblijven, mits een veilige afstand van 1 meter ten opzichte van andere klanten en personeel gegarandeerd kan worden. Ook worden alle vakanties van zorgmedewerkers ingetrokken.

Italië is van alle Europese landen het hardst geraakt door het coronavirus. Het afgelopen etmaal is het aantal besmettingen in het land gestegen met meer dan 1.200 naar 5.883 gevallen. In totaal zijn er 233 dodelijke slachtoffers gevallen.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus in ons liveblog.

Volg dit verhaal Ontvang meldingen bij belangrijke ontwikkelingen

Het coronavirus in het kort

  • Het virus verspreidt zich vooral via hoest- en niesdruppeltjes die kort in de lucht hangen. Wie geen symptomen vertoont, vormt amper een besmettingsgevaar.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. Dit cijfer daalt echter door alle voorzorgsmaatregelen.
  • Verreweg de meesten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen oudere of al zieke mensen.