De Amerikaanse president Donald Trump heeft congreslid Mark Meadows vrijdagavond benoemd tot stafchef van het Witte Huis, meldt hij op Twitter. Meadows vervangt Mick Mulvaney, die speciaal gezant voor Noord-Ierland wordt.

"Ik ken Mark al lang en ik werk al lang met hem samen, onze relatie is erg goed", verklaart Trump op Twitter.

Meadows is een Republikeins lid van het Huis van Afgevaardigden, het lagerhuis van het Amerikaanse Congres, namens de staat North Carolina. In december gaf hij al te kennen dat hij zich dit jaar niet herverkiesbaar stelt voor die positie.

Meadows is de vervanger van Mulvaney, die in december 2018 aantrad als waarnemend stafchef, maar nooit definitief werd aangesteld.

Vierde stafchef in drie jaar tijd

Meadows is de vierde stafchef die bij het Witte Huis in dienst treedt sinds Trump president werd in januari 2017.

De relatie tussen de president en Mulvaney zou op de proef zijn gesteld door onder meer de rol die hij speelde in het afzettingsonderzoek tegen Trump. Mulvaney zou er niet snel genoeg in zijn geslaagd een effectieve strategie op te zetten om de president te verdedigen.

Trump werd ervan beschuldigd druk op de regering van Oekraïne te hebben uitgeoefend om onderzoek te doen naar de zoon van zijn politieke rivaal Joe Biden. Uiteindelijk leidde deze beschuldiging tot de afzettingsprocedure.

Ook werd Mulvaney bekritiseerd vanwege zijn optreden tijdens de uitbraak van het coronavirus. Zo zou hij niet duidelijk zijn geweest in zijn communicatie naar het Amerikaanse volk. Trump heeft zelf nog geen reden gegeven voor het vertrek van Mulvaney.