Bij protesten op de Griekse eilanden Lesbos en Chios zijn woensdag tientallen gewonden gevallen, nadat bewoners en politie met elkaar in gevecht raakten. Duizenden mensen protesteren op de eilanden tegen de plannen om nieuwe gesloten asielzoekerskampen te bouwen. De bewoners willen de komst van nog meer migranten tegenhouden. Ze zijn bang dat de nieuwe kampen permanent zullen zijn.

Duizenden demonstranten gingen de straat op. Honderden van hen zouden onder meer met stenen naar de helmen van politieagenten hebben gegooid. De betogers zijn het niet eens met de komst van de nieuwe detentiecentra voor migranten. Er is al langere tijd onrust over deze kampen op de eilanden. De oproerpolitie zou met traangas hebben gespoten om de menigte uit elkaar te drijven.

Op Chios bestormden mensen een hotel waar politieagenten verbleven. Ook op het eiland Samos en twee andere Egeïsche eilanden wordt er geprotesteerd tegen de komst van een nieuw kamp.

Dinsdag werden er al leden van de mobiele eenheid naar Lesbos en Chios gestuurd vanwege de demonstraties. Volgens lokale media heeft de politie zich teruggetrokken, nadat de demonstranten met voertuigen de politie wilden blokkeren.

De regering van Athene kondigde twee weken geleden aan dat het de bouw van beveiligde detentiecentra op vijf Egeïsche eilanden gaat versnellen om de bestaande kampen te vervangen. De bestaande kampen op de Griekse eilanden zijn overvol. Volgens de regering zorgen de kampen voor een veiligere situatie voor de migranten en lokale bewoners.

Griekenland gaat sinds 2015 gebukt onder een migrantencrisis. Het land heeft meer dan een miljoen vluchtelingen opgevangen vanuit het Midden-Oosten.

Griekse demonstranten botsen met politie om migrantencentra
56
Griekse demonstranten botsen met politie om migrantencentra