Bij felle protesten in de Indiase hoofdstad New Delhi voor en tegen de omstreden nieuwe burgerschapswet zijn de afgelopen dagen ten minste negentien mensen gedood, meldt een hooggeplaatste ziekenhuisofficial in gesprek met persbureau Reuters.

Vijftien mensen zouden daarnaast in kritieke toestand in het ziekenhuis liggen. Duizenden voor- en tegenstanders van de wet staan tegenover elkaar in de straten van New Delhi; de politie probeert de menigte met traangas en rookbommen uit elkaar te drijven.

De protesten vallen samen met het bezoek van de Amerikaanse president Donald Trump aan India.

Het is onrustig in New Delhi vanwege de door critici als racistisch omschreven wet. Met de nieuwe wet mogen religieuze minderheden uit buurlanden Bangladesh, Pakistan en Afghanistan de Indiase nationaliteit krijgen. De wet geldt voor ongedocumenteerde christenen, hindoes en sikhs, maar niet voor moslims.

Daarmee zou de wet van de hindoenationalistische regering van premier Narendra Modi de Indiase seculiere grondwet ondermijnen, zeggen tegenstanders.

In december vorig jaar werd de wet goedgekeurd in het Indiase parlement. Toen gingen ook duizenden demonstranten door heel India de straat op en vielen er meer dan vijftienhonderd doden.