De luchthavens op de Canarische Eilanden zijn maandag vervroegd geopend, meldt de Spaanse luchtverkeersleiding maandag op Twitter. Aanvankelijk werden ze op last van Eurocontrol, de Europese organisatie voor de veiligheid van de luchtvaart, tot maandag 13.00 uur gesloten vanwege een zandstorm, maar het zicht was om 9.30 uur zodanig verbeterd dat toestellen weer mochten landen en opstijgen.

Zandstorm Calima hield de luchthavens zaterdag al urenlang dicht en was ook zondag een ware plaag voor het luchtverkeer, door vrijwel de gehele dag geen vluchten toe te laten. Het rondvliegende zand, vermoedelijk afkomstig uit de Sahara, zorgde volgens de lokale luchtverkeersleiding voor "onvoldoende zicht en dus een onveilige situatie".

De Spaanse luchthavenbeheerder AENA meldt dat ten minste 822 vluchten op Lanzarote, Tenerife, Gran Canaria en Fuerteventura gehinderd zijn door de zandstorm. De windvlagen wakkerden ook enkele bosbranden aan, waardoor honderden hectares grond snel in rook opgingen.

Het Spaanse meteorologisch agentschap hield er al rekening mee dat de zandstorm tot maandag zou aanhouden. Nederlander Willem Derksen, die op Gran Canaria woont, meldde eerder aan NU.nl dat er windsnelheden van 100 tot 120 kilometer per uur zijn gemeten.

Gevaarlijke bosbranden en zandstorm op Canarische Eilanden
39
Gevaarlijke bosbranden en zandstorm op Canarische Eilanden