
86 jaar oud malariamiddel werkt tegen door coronavirus veroorzaakte ziekte
Op de hoogte blijven van al het nieuws over het coronavirus? Volg ons liveblog.
Het gaat om het middel chloroquine, dat sinds 1934 op de markt is. De Belgische professor Marc Van Ranst ontdekte in 2004 al dat het middel werkte tegen SARS, dat ook een coronavirus is.
In tien ziekenhuizen in Peking, Hunan en Guangdong is chloroquine de afgelopen periode getest op patiënten met COVID-19. Experts van het Chinese ministerie van Wetenschap en Technologie hadden maandag goed nieuws: het middel werkte.
Patiënten in China die een week chloroquine toegediend kregen, vertoonden minder koorts, hadden een verbeterde longfunctie en waren sneller weer virusvrij en genezen, aldus de KU. Tot op heden konden artsen alleen de symptomen van het virus bestrijden.
Het middel kan worden gebruikt totdat er een vaccin tegen het coronavirus beschikbaar is. Hier werkt de universiteit onder leiding van viroloog Johan Neyts momenteel hard aan. Naar verwachting duurt het echter nog circa twee jaar voordat een vaccin toegepast kan worden op mensen.

KU Leuven: 'Medicijn moet helpen tegen verspreiding coronavirus'
'Medicijn eenvoudig en goedkoop te maken'
Van Ranst is "verheugd dat chloroquine effectief werkt". Volgens hem is het middel "eenvoudig te produceren in grote hoeveelheden, ook al zijn er momenteel wereldwijd nog weinig producenten".
"We hopen dat chloroquine, mede omdat het erg goedkoop is, wereldwijd een impact kan hebben op de antivirale behandeling van patiënten met dit nieuwe coronavirus", aldus de wetenschapper.
Chloroquine was in 2004 niet getest op mensen, omdat de SARS-epidemie toen net voorbij was.
'Onderzoekers aan de KU Leuven in België hebben ontdekt dat een bestaand malariamedicijn werkt tegen COVID-19.
Correctie: In een eerdere versie van dit artikel stond dat onderzoekers van de KU Leuven in België hebben ontdekt dat het malariamiddel werkt tegen COVID-19. Dit is onjuist. De werking van het middel tegen het nieuwe coronavirus is ontdekt door Chinese onderzoekers in ziekenhuizen in China. Onderzoekers van de KU Leuven toonden in 2004 aan dat het middel effectief was tegen het coronavirus SARS. De KU Leuven was niet betrokken bij de recente klinische proeven met het middel bij COVID-19 in China.

NUjij: Uitgelichte reacties