De Amerikaanse senaat heeft donderdag een resolutie aangenomen die de Amerikaanse president Donald Trump beperkt in zijn militaire acties tegen Iran. De aanleiding is de aanslag van begin januari op een Iraanse generaal. Naast alle Democraten stemden ook acht Republikeinen voor.

De senaat berispt Trump vanwege de aanval op Iraaks grondgebied waarbij generaal Qassem Soleimani om het leven kwam. Iran reageerde een week later met luchtaanvallen op militaire bases in Irak waar ook Amerikaanse soldaten zijn gelegerd.

De resolutie verplicht Trump om Amerikaanse militairen die bij vijandigheden jegens Iran betrokken zijn terug te trekken. Ze mogen alleen ingezet worden als het Congres, bestaande uit het Huis van Afgevaardigden en de Senaat, de oorlog aan Iran verklaart of als er een specifieke autorisatie wordt gegeven voor de inzet van militairen.

Trump heeft al aangekondigd deze wetgeving met een veto aan de kant te schuiven. De senaat kan dat veto weer ongedaan maken met een tweederdemeerderheid, maar dat lijkt vanwege de Republikeinse meerderheid in de Senaat onwaarschijnlijk.