Het Nederlandse cruiseschip de Westerdam is in de nacht van woensdag op donderdag (Nederlandse tijd) aangekomen in de Cambodjaanse havenstad Sihanoukville. Het schip voer bijna twee weken lang rond in de Zuid-Chinese Zee, nadat de autoriteiten van vijf landen de passagiers geen toegang boden uit angst voor het virus 2019-nCoV.

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws over het coronavirus? Volg dan ons liveblog.

De 1.455 passagiers, onder wie 91 Nederlanders, mogen donderdagochtend (lokale tijd) van boord.

De Westerdam vertrok op 1 februari vanuit Hongkong en zou oorspronkelijk zaterdag in de Japanse havenstad Yokohama eindigen. Vanwege de uitbraak van het coronavirus weigerden Japan, Taiwan, Guam, de Filipijnen en Thailand het in Rotterdam geregistreerde schip toegang te verlenen tot hun havens. Alleen in Taiwan werd een tussenstop gemaakt.

Niemand aan boord is besmet met het coronavirus. Alle opvarenden zijn twee keer gecontroleerd op het virus: toen zij aan boord gingen en halverwege de reis.

Nederlands cruiseschip de Westerdam aangekomen in Cambodja
49
Nederlands cruiseschip de Westerdam aangekomen in Cambodja
Volg dit verhaal Ontvang meldingen bij belangrijke ontwikkelingen

Toeristen krijgen hun geld terug

De bemanning zocht sinds vorige week naar een uitwijklocatie. In eerste instantie mocht het schip naar Thailand, waarna alle passagiers vervoerd zouden worden naar de luchthaven in Bangkok, maar de autoriteiten wilden later toch niet dat de reizigers aan wal zouden komen.

De rederij Holland America Line (HAL) regelt en betaalt voor alle passagiers vluchten naar de Cambodjaanse stad Phnom Penh, waarvandaan de gasten hun thuisreis zelf kunnen vervolgen. Alle toeristen krijgen hun geld terug en ontvangen een tegoedbon voor een volgende cruise bij de HAL.

Cruisetoeristen kijken vanaf het dek van de Westerdam hoe ze richting de Cambodjaanse havenstad Sihanoukville varen. (Foto: Reuters)