Saïd R., de vermeende rechterhand van Ridouan T., deed zich voor als een oudere man en droeg een baard om niet herkend te worden, vertelt de Colombiaanse generaal Jorge Luis Ramirez Aragón maandag op een persconferentie. Colombiaanse autoriteiten hielden R. vrijdag aan in Medellín en vergelijken de zoektocht naar hem met de opsporing van de beruchte drugsbaron Pablo Escobar.

R. verliet in de laatste weken voor zijn arrestatie amper zijn "kleine appartement" en spendeerde alleen vrijdag drie uur om bijvoorbeeld de moskee te bezoeken en halal voedsel te eten, aldus Aragón.

Tijdens een van die bezoekjes wisten agenten in burger van de anti-narcoticapolitie hem te identificeren, terwijl ook dronebeelden bevestigden dat de man daadwerkelijk Saïd R. was.

De gearresteerde Nederlander had uit angst om getraceerd te worden geen telefoon thuis en had al acht jaar geen contact meer met zijn familie, vertelt Aragón. Het beruchte Colombiaanse drugskartel Clan del Golfo, dat bekendstaat om de vele bewapende clanleden, zou garant hebben gestaan voor zijn beveiliging.

Net als bij de zoektocht naar Escobar werden Colombiaanse agenten geholpen door de Amerikaanse anti-drugsbrigade DEA en inlichtingendienst FBI. Bij zijn arrestatie zijn grote hoeveelheden cocaïne in beslag genomen, zegt Aragón. R. probeerde tevergeefs te vluchten en liep lichte verwondingen op aan zijn pols.

R. wordt vervolgd voor meerdere liquidaties

R. wordt net als T. vervolgd in het Marengo-proces dat draait om meerdere liquidaties en pogingen hiertoe. Het gaat om de moorden op Ronald Bakker (2015), Samir Erraghib (2016), Ranko Scekic (2016), Martin Kok (2016) en Hakim Changachi (2017).

Met de aanhouding van R. zitten alle kopstukken van het proces vast. Justitie had een prijs van 100.000 euro uitgeloofd voor de tip die tot de aanhouding van R. leidde.

Nederland heeft gevraagd om de uitlevering van R., maar heeft geen uitleveringsverdrag met Colombia. Op basis van een VN-verdrag zou hij alsnog naar Nederland kunnen komen. Eind februari vinden de volgende zittingen in het Marengo-proces plaats.