De brandweer van de Australische deelstaat New South Wales is "extreem blij" dat forse regenval twintig natuurbranden in het gebied heeft geblust. De regen doorbreekt bovendien de constante droogte waardoor agrariërs in het land gedupeerd zijn.

Volg dit verhaal Ontvang meldingen bij belangrijke ontwikkelingen

In Sydney, de grootste stad van Australië, viel in 24 uur tijd meer dan 60 millimeter regen. Maandag zou dit gestegen kunnen zijn naar 360 millimeter.

Het is de eerste keer in maanden dat er in New South Wales minder dan 42 branden woeden en dat er geen actieve waarschuwingen voor het vuur zijn. In de zuidelijke buurstaat van New South Wales, Victoria, zijn nog achttien waarschuwingen actief, maar de regenval trekt zuidwaarts.

De regenval brengt verlichting tijdens een droogteperiode die al sinds 2017 in de deelstaten heerst. Het moet volgens het Australische bureau voor meteorologie echter het hele jaar bovengemiddeld veel regenen om echt een einde aan de droogte te maken.

Vlammenzeeën teisteren het land sinds september vorig jaar. Tot nu toe kwamen 33 mensen en ongeveer een miljard dieren om het leven. Een gebied ter grootte van Griekenland en ten minste 2.500 huizen zijn in de as gelegd.

Waarom zijn de bosbranden dit jaar zo heftig in Australië?
102
Waarom zijn de bosbranden dit jaar zo heftig in Australië?

Regen leidt tot waarschuwing voor overstromingen

Ondanks de blijdschap over de regen, zorgt de neerslag ook voor gevaar. Het Australische bureau voor meteorologie heeft meerdere waarschuwingen voor overstromingen van rivieren afgegeven in de deelstaten Queensland en New South Wales.

Het land moet zich daarnaast schrap zetten voor de komst van cycloon Damien. De tropische storm bereikt naar verwachting zaterdag de kust van West-Australië en brengt windsnelheden van 150 tot 230 kilometer per uur met zich mee.