De Palestijnse Autoriteit (PA) heeft alle banden met Israël en de Verenigde Staten verbroken, zegt de Palestijnse president Mahmoud Abbas zondag tijdens een bijeenkomst van de Arabische Liga.

Afgelopen dinsdag presenteerde de Amerikaanse president Donald Trump een vredesplan om het Israëlisch-Palestijnse conflict op te lossen. De Palestijnen hebben dit plan verworpen.

De Palestijnse veiligheidstroepen werkten samen met hun Israëlische collega's om in de Westelijke Jordaanoever de orde te bewaren. De inlichtingendienst van de PA onderhield tevens lang banden met de CIA. Ook nadat de Palestijnen de vredespogingen van de regering-Trump in 2017 gingen boycotten, bleef de samenwerking bestaan.

"We hebben de Israëlische kant laten weten dat we geen enkele betrekkingen meer met hen en de Verenigde Staten zullen onderhouden, inclusief het contact dat betrekking heeft op veiligheid", zei Abbas op de eendaagse top van de Arabische Liga in de Egyptische hoofdstad Caïro.

Abbas: 'Ik wil niet de man zijn die Jeruzalem in de uitverkoop doet'

De Palestijnse president herhaalde op de top dat de PA Trumps plan categorisch afwijst. "Ik wil niet de geschiedenisboeken in als de man die Jeruzalem in de uitverkoop heeft gedaan", zei hij. Een van de onderdelen van het plan is dat Jeruzalem de Israëlische hoofdstad wordt en dat de Palestijnen een nieuwe hoofdstad mogen bouwen in het oosten van Jeruzalem.

Abbas liet ook weten te weigeren het plan telefonisch met Trump te bespreken of het volledige plan in te zien. "Trump vroeg om een telefoongesprek, maar ik heb dat afgewezen. Hij wilde mij een brief sturen, maar ook dat heb ik geweigerd." Abbas wil daarmee vermijden dat Trump kan zeggen dat hij zijn medewerking aan het plan heeft verleend.