De Chinese overheid vraagt stellen met trouwplannen deze voorlopig uit te stellen, om zo verspreiding van het nieuwe coronavirus 2019-nCoV te voorkomen, schrijft AFP zaterdag. Ook wordt een beroep gedaan op families om begrafenissen kort te houden.

Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.

Vooral het uitstellen van trouwplannen zal veel Chinezen teleurstellen. Koppels hadden massaal zondag als datum om in het huwelijksbootje te stappen uitgekozen, omdat de datum een palindroom is: 02-02-2020. Omgedraaid is de cijfercombinatie hetzelfde, en dat zou het huwelijk veel geluk brengen, denkt men.

Speciaal voor die datum zouden gemeentelijke gebouwen in miljoenensteden als Peking en Sjanghai zondag openblijven. Normaliter zijn die overheidsinstanties dan gesloten.

Met het inkorten van begrafenissen hoopt de Chinese overheid het bij elkaar brengen van grote groepen mensen te beperken. Begrafenispersoneel zou beschermende kleding moeten dragen en de temperatuur van bezoekers moeten opnemen, aldus AFP.

Als het om een dodelijk slachtoffer als gevolg van het coronavirus gaat, dan moet het lichaam zo snel mogelijk gecremeerd worden, meldt de Chinese overheid.

In het land zijn bijna twaalfduizend mensen door het virus besmet en 259 mensen om het leven gekomen. Buiten het Aziatische land gaat het om ruim honderd besmettingen.