In en rond de Australische hoofdstad Canberra is de noodtoestand afgekondigd. Een bosbrand ter grootte van 185 vierkante kilometer ten zuiden van de stad lijkt oncontroleerbaar te worden als gevolg van de droge grond, de temperaturen van boven de 40 graden en de stevige wind.

In Canberra, de grootste stad in het land die niet aan zee ligt, zetelt het parlement en staan diverse overheidsgebouwen. Dicht bij de federale hoofdstad woedt brand in het Namadgi National Park.

In 2003 werd Canberra ook al geteisterd door een bosbrand. Toen vielen er vier doden en werden vijfhonderd huizen verwoest.

Ook in andere gebieden in Australië nemen de bosbranden weer toe na een periode van hevige regenval. In de staat New South Wales woeden vrijdag 58 branden, in de staat Zuid-Australië 22 en in de staat Victoria 20.

Sinds september hebben de branden 33 mensen en naar schatting een miljard dieren het leven gekost. Rond de 2.500 huizen zijn verwoest en een gebied van meer dan 117.000 vierkante kilometer, vergelijkbaar met Griekenland, is getroffen door het vuur.

Ook op het Zuidereiland in buurland Nieuw-Zeeland zijn zo'n 25 bosbranden uitgebroken.

Waarom zijn de bosbranden dit jaar zo heftig in Australië?
102
Waarom zijn de bosbranden dit jaar zo heftig in Australië?