De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zijn verzoek aan het parlement om hem immuniteit tegen strafvervolging te verlenen dinsdag ingetrokken. De politicus maakte dit bekend via Facebook. Het was inmiddels duidelijk dat zijn verzoek in de Knesset geen meerderheid zou halen.

De premier schreef op zijn Facebook-pagina dat hij "dit vuile spel" niet langer wil laten voortduren. Netanyahu is verdachte in drie corruptiezaken. Hij kan worden vervolgd voor omkoping, fraude en het schenden van vertrouwen.

Netanyahu werd afgelopen november in staat van beschuldiging gesteld. Volgens aanklagers verleende hij honderden miljoenen euro's aan staatshulp aan Israëlische mediakopstukken, in ruil voor dure cadeaus en gunstige berichtgeving. De premier ontkent alle aantijgingen en zegt slachtoffer te zijn van een politieke heksenjacht.

Het is overigens onduidelijk wanneer de zaak van start gaat. De kans is klein dat dit voor de verkiezingen op 2 maart gebeurt.

Netanyahu is nu in Washington voor vredesplan van Trump

Netanyahu heeft zich weer verkiesbaar gesteld. De premier is momenteel zelf in Washington, waar de Amerikaanse president Donald Trump dinsdag zijn nieuwe vredesplan voor het Midden-Oosten zal presenteren.

Trump heeft zich de afgelopen drie jaar geprofileerd als een aanhanger van Israël in de Palestijnse kwestie. Hoewel de inhoud van zijn voorstel nog niet bekend is, lijkt de kans klein dat de Palestijnen en een groot deel van de internationale gemeenschap zich achter het plan zullen scharen.