Het nieuwe coronavirus is opgedoken in Duitsland, meldt het Beierse ministerie van Gezondheid maandagavond. De patiënt zou in isolatie zijn geplaatst en het goed maken. Wereldwijd zijn inmiddels 4.515 mensen besmet en 106 personen overleden.

Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog, waarin de redactie van NU.nl je dagelijks op de hoogte houdt.

De man is afkomstig uit de regio Starnberg in de Duitse deelstaat Beieren. Maandagavond werd pas bevestigd dat hij besmet is met het coronavirus.

Naasten van de man worden geïnformeerd over de situatie, de symptomen van het virus en hygiënemaatregelen die getroffen kunnen worden.

Een speciale werkgroep voor infectiologie onderzoekt of er een risico is voor de volksgezondheid in Beieren. Momenteel is het nog niet bekend of de patiënt het virus in Europa of China heeft opgelopen. Mogelijk gaat het, net als in Frankrijk, om iemand die bijvoorbeeld vanuit Wuhan naar Europa is gekomen.

Duitsland is het tweede Europese land waarin een besmetting met het nieuwe coronavirus is vastgesteld. Frankrijk ging het land vorige week voor, toen drie personen de ziekte bleken te hebben. Twee van hen zijn in Parijs, één is in Bordeaux.

Hoe het mysterieuze coronavirus zich door China verspreidt
86
Hoe het mysterieuze coronavirus zich door China verspreidt

Nederland schaalt op naar hoogste waakzaamheidsniveau

In Nederland is de ziekte nog niet opgedoken, maar maandag liet minister Bruno Bruins voor Medische Zorg in een Kamerbrief weten dat er zal worden opgeschaald naar het hoogste niveau van waakzaamheid.

Dit houdt in dat zorgprofessionals een directe meldplicht bij de gemeentelijke gezondheidsdienst (GGD) krijgen als er aanwijzingen zijn dat iemand mogelijk besmet is. Zo moeten eventuele patiënten zo snel mogelijk in beeld komen, om verspreiding te voorkomen.

Potentiële patiënten kunnen gedwongen worden opgenomen of in isolatie worden geplaatst. Alle Nederlandse ziekenhuizen beschikken over de daarvoor benodigde isolatieruimtes.

Daarnaast zal het virus voortaan worden aangeduid als een zogenoemde A-ziekte, net als bijvoorbeeld SARS en polio.