De Nederlandse aanhanger van de Amerikaanse president Donald Trump die opdook in het onderzoek naar de Oekraïneaffaire gaat aangifte doen van laster, zo meldt het Amerikaanse medium NBC News. Anthony de Caluwe klaagt de Republikeinse politicus Robert Hyde aan. Hij wees de Nederlander aan als bron van informatie over een voormalige Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne.

De 52-jarige Nederlander deed vrijdag aangifte na een interview van Hyde met NBC News. Volgens Hyde drong De Caluwe erop aan dat hij informatie over de oud-ambassadeur naar een medewerker van president Trumps persoonlijke advocaat Rudy Giuliani moest sturen.

Oud-ambassadeur Marie Yovanovitch zou in Oekraïne zijn gevolgd door De Caluwe, die informatie naar Hyde zou hebben gestuurd. Hyde verzond op zijn beurt screenshots van de gesprekken met De Caluwe naar zakenman Lev Parnas, die naar eigen zeggen voor Trumps persoonlijke advocaat Giuliani werkte.

De Caluwe beweert via een woordvoerder dat hij Parnas niet kent. De Nederlander zou Hyde hebben ontmoet nadat hij een Facebook-bericht van Hyde over Yovanovitch zag. Daarna begonnen hij en de Republikeinse politicus op een informele manier met elkaar te praten.

De gesprekken zouden inlichtingen over Yovanovitch bevatten, maar volgens De Caluwe gaat het om een grap. Hij zegt geen connecties in Oekraïne te hebben en zou een financieel adviseur zijn die vaak naar België reist.

Yovanovitch was volgens Trump 'bad news'

Yovanovitch werd in april 2019 uit haar functie gezet door de Amerikaanse regering. Al voordat ze werd ontslagen, zou ze te maken hebben gekregen met een tegen haar gerichte lastercampagne onder leiding van Giuliani.

Trump zou de ambassadeur in een telefoongesprek met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky hebben omgeschreven als "bad news". Dit gesprek leidde uiteindelijk tot het instellen van een afzettingsonderzoek, omdat de Amerikaanse president zou hebben gedreigd miljoenen dollars aan militaire steun in te houden als Oekraïne zijn politieke rivaal Joe Biden en diens zoon niet zou onderzoeken.

Dinsdag begon een politieke rechtszaak in de door de Republikeinen gecontroleerde Senaat, waarin besloten wordt of Trump ook echt wordt afgezet. Eerder stelde het Huis van Afgevaardigden hem officieel in staat van beschuldiging.