Minstens 22 personen zijn vrijdagavond om het leven gekomen door een zware aardbeving in de Turkse provincie Elazig, ongeveer 550 kilometer ten oosten van de hoofdstad Ankara. Verder raakten 920 personen gewond en zoeken hulpdiensten onder het puin naar nog eens dertig mensen. De aardbeving had een magnitude van 6.8.

Zeventien van de slachtoffers vielen in Elazig en vier personen kwamen om het leven in de naastgelegen provincie Malatya.

Het getroffen gebied is dunbevolkt, waardoor het lastig zal zijn om de precieze hoeveelheid slachtoffers en de schade in kaart te brengen. Verschillende gebouwen zijn verwoest, maar hoeveel is niet bekend.

Uit angst voor naschokken wordt inwoners afgeraden om terug te gaan naar mogelijk beschadigde gebouwen. Er zullen tenten, bedden en lakens naar het gebied worden gestuurd.

Volgens Turkse autoriteiten valt de aardbeving in categorie drie van de nationale schaal, wat betekent dat op nationaal niveau hulp nodig is. Bij een schok van de vierde categorie zou op internationaal niveau hulp gevraagd worden.

De aardbeving zou ook zijn gevoeld in de naastgelegen landen Iran, Libanon en Syrië.

Huizen in puin na dodelijke aardbeving in oosten van Turkije
30
Huizen in puin na dodelijke aardbeving in oosten van Turkije