Eén van de twee patiënten die in Frankrijk is gediagnosticeerd met het nieuwe coronavirus is mogelijk in Nederland geweest. Dat meldt de Franse gezondheidsorganisatie SOS Médecins Bordeaux vrijdag op Facebook.

DISCLAIMER: Ongeveer een uur na publicatie van dit bericht bevestigde het RIVM in gesprek met NU.nl dat het hier een misverstand betreft. De patiënt in Frankrijk is niet in Nederland geweest.

Volgens de gezondheidsorganisatie zou de man tegen de Franse dokters hebben gezegd dat hij uit Nederland kwam, maar ook in China en specifiek de provincie Wuhan is geweest. Hij zei daarbij dat hij zelf van Chinese origine is.

Vrijdagavond werden de eerste twee Europese besmettingen van het coronavirus vastgesteld in Frankrijk: één in de buurt van Parijs en één in Bordeaux.

"De patiënt in Bordeaux is een man van 48 die is teruggekeerd uit China", aldus de Franse minister van Volksgezondheid Agnès Buzyn. "Hij is sinds gisteren opgenomen in het ziekenhuis, in een geïsoleerde kamer. Sinds hij terug is in Frankrijk, is hij in aanraking gekomen met zeker een dozijn mensen".

Minister Buyzn sluit niet uit dat er meer ziektegevallen gemeld worden.

RIVM: 'We zijn voorbereid'

Bij het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is nog niets gemeld over een patiënt die mogelijk in Nederland is geweest. Op dit moment zullen daarom ook geen extra maatregelen worden genomen.

"Wij zien op dit moment geen aanleiding om het huidige beleid aan te passen. We ging er altijd al van uit dat een besmetting in Europa kon gebeuren en zijn daarop voorbereid", aldus woordvoerder Harald Wychgel van het RIVM.

In China heeft het virus inmiddels zeker 26 mensen het leven gekost. Het aantal bevestigde besmettingen is inmiddels gestegen naar meer dan achthonderd.

Tot nu toe is bekend dat de ziekte kan worden overgedragen van mens op mens, maar het lijkt vooralsnog niet heel besmettelijk. De meeste dodelijke slachtoffers waren ouderen en hadden onderliggende gezondheidsproblemen.