Bij de raketaanvallen van Iran op een legerbasis in Irak begin januari zijn 34 Amerikanen gewond geraakt, meldt het Pentagon vrijdag. Daarmee komen de Amerikaanse autoriteiten terug op hun uitspraak van vorige week dat er elf militairen lichtgewond waren geraakt bij de aanval.

Volgens het Pentagon zouden alle militairen licht hersenletsel hebben opgelopen bij de aanval. Zeventien gewonden zijn gezond verklaard en alweer aan het werk, aldus woordvoerder van het Pentagon Jonathan Hoffman.

In eerste instantie hield de Amerikaanse president Donald Trump vol dat er geen militairen gewond waren geraakt of om het leven waren gekomen. Vorige week kwam hij daarop op terug, maar woensdag bagatelliseerde hij de verwondingen van de militairen door te zeggen dat de gewonden "hoofdpijn en een paar andere dingen" hadden.

Iran vuurde begin januari meerdere raketten af op de luchtmachtbasis Ain Al Asad in het westen van Irak, waar ten tijde van de vergeldingsactie ongeveer 1.500 Amerikanen gestationeerd waren. De Iraanse Revolutionaire Garde (IRG) eiste meteen de verantwoordelijkheid op.

Met de aanvallen nam Iran wraak voor de dood van generaal Qassem Soleimani die begin deze maand werd omgebracht bij een Amerikaanse droneaanval in Bagdad.