Nog eens vier Chinese steden zijn op slot gegaan uit angst voor de verspreiding van het nieuwe coronavirus, meldt persbureau AFP vrijdag. De beperkingen gelden voor zo'n 41 miljoen Chinezen.

In de provincie Hubei waren eerder al tien steden op slot gezet vanwege de uitbraak van het coronavirus. Het openbaar vervoer werd stilgelegd, publieke gebouwen werden gesloten en ook grote evenementen werden afgelast. Onder andere festiviteiten in Peking rondom het Chinees Nieuwjaar werden afgeblazen. Delen van de Chinese Muur zijn vrijdag ook afgesloten.

Inmiddels zijn onder meer de miljoenensteden Wuhan, Tianmen, Jingzhou en Zhijiang afgesloten. Ook in Sjanghai en Peking worden strenge maatregelen genomen vanwege de angst voor verspreiding van het mysterieuze virus. Zo zijn Disneyland en de Verboden Stad in Peking ook niet toegankelijk voor publiek. Mensen die in gebieden zijn geweest waar het virus is opgedoken, zijn door de autoriteiten in de Chinese hoofdstad en Sjanghai verzocht veertien dagen thuis te blijven.

Het aantal besmettingen staat momenteel op negenhonderd. Er zijn al 25 mensen overleden aan de gevolgen van een besmetting. Het nieuwe coronavirus, dat de officiële naam 2019-nCoV draagt, werd voor het eerst bij een mens aangetroffen in de miljoenenstad Wuhan. Intussen zijn er ook besmettingen gemeld in onder meer Taiwan, Japan en Saoedi-Arabië. Het virus kan luchtwegaandoeningen veroorzaken. De gevolgen variëren van een simpele verkoudheid tot serieuze longinfecties.

Hoe het mysterieuze coronavirus zich door China verspreidt
86
Hoe het mysterieuze coronavirus zich door China verspreidt

Noodhospitaal in aanbouw

In Wuhan, waar het virus dus voor het eerst werd ontdekt, wordt momenteel een noodhospitaal gebouwd. De bedoeling is dat de bouw van het ziekenhuis op 3 februari afgerond is en dat dan kan worden gestart met de behandeling van besmette patiënten. Het noodhospitaal zou zorg moeten bieden aan zo'n drieduizend patiënten.

Van coronavirussen is bekend dat ze worden overgedragen van dieren op mensen. Het nieuwe virus behoort tot dezelfde virusfamilie als SARS en MERS. Al deze virussen waren afkomstig van dieren; zo was SARS afkomstig van civetkatten en MERS van dromedarissen. Ook het nieuwe coronavirus komt van een dier. Officieel is nog niet bekend van welk dier, maar onderzoekers zeggen tegen CNN dat er rekening mee gehouden wordt dat het virus afkomstig is van bepaalde slangensoorten.