Duitsland verbiedt de neonazistische groep Combat 18, meldt het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken donderdag.

In heel het land hebben invallen plaatsgevonden in huizen van kopstukken van Combat 18. Bij die operatie waren ongeveer tweehonderd agenten betrokken. Zij namen onder andere telefoons, laptops, wapens, kleding en nazirelikwieën in beslag.

"Het verbod geeft een duidelijk signaal af: extreemrechts en antisemitisme hebben geen plaats in onze maatschappij", laat binnenlandminister Horst Seehofer weten in een verklaring. "De terreuraanslagen van de NSU, de vreselijke moord op Walter Lübcke en de terreurdaad van vorig jaar in Halle hebben ons een wrede inkijk gegeven in het echte gevaar dat extreemrechts vormt voor onze vrije samenleving", voegt hij daaraan toe.

Lübkce werd op 2 juni 2019 voor zijn eigen huis doodgeschoten door een man met extreemrechtse sympathieën. In de Duitse plaats Halle schoot een man met extreemrechtse en antisemitische motieven in oktober twee mensen dood. Terreurgroep NSU wordt verantwoordelijk gehouden voor tien racistische moorden tussen 2000 en 2007.

Nederlandse tak al jaren inactief

Combat 18 is begin jaren negentig ontstaan in het Verenigd Koninkrijk. Duitse politici pleiten al minstens een jaar voor een verbod op de groep. In totaal zijn nu achttien extreemrechtse bewegingen verboden in Duitsland.

De 18 in Combat 18 staat voor de eerste (a) en achtste (h) letter van het alfabet, een verwijzing naar de initialen van Adolf Hitler. Volgens een rapport (pdf) van de Anne Frank Stichting uit 2019 had de Nederlandse tak van Combat 18 in het verleden goede banden met neonazi's uit het westen van Duitsland. Inmiddels is de Nederlandse tak al jaren inactief.

Desalniettemin constateerde de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in augustus dat extreemrechts terrein aan het winnen is in Nederland.