Luigi Di Maio is opgestapt als partijleider van de Italiaanse Vijfsterrenbeweging, de grootste partij in de regering van premier Guiseppe Conte. Het moet de komende maanden duidelijk worden wie hem gaat opvolgen. Volgens Conte heeft het vertrek geen gevolgen voor de coalitie.

Di Maio stelt dat zijn partij toe is aan een nieuwe koers. De oud-partijleider is ook minister van Buitenlandse Zaken. Het lijkt erop dat hij aanblijft in die functie.

De positie van de politicus stond al lange tijd onder druk. Hij heeft meerdere verkiezingen verloren; in de landelijke peilingen haalt de partij nog maar de helft van de stemmen die de Vijfsterrenbeweging twee jaar geleden kreeg. Toen stemde één op de drie kiezers op de partij.

Sinds de vorige verkiezingen zijn al tientallen parlementariërs en senatoren overgestapt naar andere partijen, zoals de rechtsere Lega. Ook zette Di Maio diverse politici de partij uit omdat zij regels hadden overtreden.

De vorige regering van Italië, een coalitie tussen M5S en de rechts-radicale partij Lega van vicepremier Matteo Salvini, viel eerder in augustus uit elkaar, nadat Salvini aankondigde niet langer met zijn partner te kunnen samenwerken.