Het nieuwe coronavirus dat in december uitbrak in de Oost-Chinese miljoenstad Wuhan is overdraagbaar tussen mensen, melden Chinese autoriteiten maandag. Veertien artsen zouden positief getest zijn voor het virus. Ook bij twee familieleden van een patiënt is vastgesteld dat zij het virus hebben opgelopen door besmetting tussen mensen.

Tot nu toe is bij 217 ziektegevallen vastgesteld dat zij besmet zijn met het virus. Drie mensen zijn tot nu toe overleden.

Afgelopen weekend werd het virus in verschillende steden in China vastgesteld. Ook buiten China duikt het steeds vaker op. In Thailand zijn inmiddels twee gevallen gemeld, in Zuid-Korea en Japan één. Daarnaast zou het virus voor het eerst in de stad Sjanghai zijn aangetroffen.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft gewaarschuwd voor een mogelijk wereldwijde verspreiding van het virus. De organisatie houdt woensdag een spoedbijeenkomst in Genève om te bespreken of er sprake is van een internationaal noodgeval voor de gezondheid. Door gezondheidsautoriteiten wereldwijd wordt gewerkt om verdere verspreiding te voorkomen.

Ook de Chinese autoriteiten zeggen er alles aan te doen de uitbraak te beheersen. De Chinese president Xi Jinping zei maandag tijdens een persconferentie dat de levens en gezondheid van mensen de hoogste prioriteit moeten krijgen.

Nog veel onduidelijkheid over virus

Er is nog veel onduidelijk over het virus. De symptomen van het coronavirus kunnen uiteenlopen van verkoudheid tot een levensbedreigende vorm van longontsteking.

Vanwege de uitbraak adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken mensen die naar Wuhan reizen contact met zieke mensen, pluimvee- en vismarkten en pluimvee- en visproducten te vermijden. Bij koorts adviseert het ministerie onmiddellijk een arts te raadplegen.