Het juridisch team van de Amerikaanse president Donald Trump heeft zaterdag voor het eerst formeel gereageerd op de twee afzettingsaanklachten tegen de president en noemt deze een "gevaarlijke aanslag op de democratie".

Het juridisch team van de president bestaat uit onder anderen zijn advocaat Jay Sekulow en Witte Huis-raadsman Pat Cipollone. Volgens Trumps team staat er in de zogeheten articles of impeachment geen enkele misdaad en zijn ze een "brutale" poging om de de verkiezingen van 2020 te verstoren.

Eerder op zaterdag betoogden de Democraten van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden waarom president Trump uit zijn ambt moet worden ontheven.

Volgens de Democraten heeft de president zich niet aan de wet gehouden en daarmee het "publieke vertrouwen geschaad".

De rechtszaak tegen Trump gaat aankomende dinsdag van start.

Trump krijgt als derde president rechtszaak in Senaat te verduren

Trump werd op 18 december in staat van beschuldiging gesteld door het Huis van Afgevaardigden, waarin de Democraten een meerderheid hebben. Hij werd daarmee de derde Amerikaanse president die dit overkwam, na Andrew Johnson (1868) en Bill Clinton (1998). Zowel Johnson als Clinton werd vrijgesproken.

De president wordt ervan verdacht zijn ambt te hebben misbruikt door de Oekraïense regering onder druk te zetten om onderzoeken naar de Democratische presidentskandidaat Joe Biden en diens partij aan te kondigen.

Ook is hem belemmering van het Congres ten laste gelegd, vanwege de weigering van het Witte Huis om mee te werken aan het afzettingsonderzoek.