De lokale overheid van de Balearen heeft vrijdag een wet goedgekeurd die het overmatige alcoholgebruik op de Spaanse eilanden Ibiza en Mallorca moet aanpakken, meldt de regiopresident van de eilandengroep op Twitter.

De nieuwe wet verbiedt happy hours en open bars. Ook mogen winkels tussen 21.30 uur en 8.00 uur geen alcohol meer verkopen en worden nieuwe vergunningen voor boten die speciaal bestemd zijn voor feesten opgeschort.

De lokale regering overweegt boetes die kunnen oplopen tot 600.000 euro voor het overtreden van de nieuwe wet. Horecaondernemingen die in overtreding zijn, zouden daarnaast voor maximaal drie jaar gesloten kunnen worden.

De wetgeving geldt niet overal op de eilanden: de nieuwe regels gelden vanaf volgende week in drie uitgaanszones.

Ook balconing, waarbij mensen bij hotels van het ene naar het andere balkon springen of vanaf een balkon in een zwembad springen, wordt verboden. Het fenomeen moet harder bestraft worden door de overheid en hotels.

Ibiza en Mallorca zijn populaire vakantiebestemmingen onder Europeanen. Ieder jaar trekken de Balearen ongeveer dertien miljoen toeristen. Ook onder Nederlanders zijn de Spaanse eilanden populaire locaties.