Canadese families die getroffen zijn door het door Iran neergeschoten vliegtuig krijgen financiële steun, maakt de Canadese premier Justin Trudeau vrijdag tijdens een persconferentie bekend. Bij de crash kwamen vorige week alle 176 inzittenden om het leven, onder wie 57 Canadezen.

De families krijgen een vergoeding van 25 duizend euro per slachtoffer. Volgens de premier is het geld bestemd om te helpen bij "onmiddellijke behoeften", zoals het regelen van een begrafenis.

Ongeveer twintig families van Canadese slachtoffers hebben de terugkeer van lichamen aangevraagd. Naar verwachting komen de eerste stoffelijke overschotten binnen enkele dagen aan in Canada.

Trudeau dringt er tijdens de persconferentie op aan dat Iran de zwarte dozen van het vliegtuig, waarop data en stemopnames van het neergeschoten passagiersvliegtuig staan, naar Frankrijk moet sturen voor analyse. Volgens de premier is Frankrijk een van de weinige landen die de zwaar beschadigde dozen uit kan lezen.

De zwarte dozen worden momenteel al onderzocht in Iran door een team dat bestaat uit deskundigen uit dat land, Oekraïne en Canada. Volgens Oekraïne heeft Iran vrijdag toegezegd de gegevens volgende week te overhandigen aan Kiev.

Het is onduidelijk welk land de zwarte dozen verder gaat onderzoeken.

Moment waarop Iran Oekraïens vliegtuig neerschiet vastgelegd
48
Moment waarop Iran Oekraïens vliegtuig neerschiet vastgelegd