Een nieuw virus in China heeft donderdag een tweede leven geëist, schrijft BBC News. Tientallen mensen zijn inmiddels besmet.

Het dodelijke slachtoffer zou een 69-jarige man zijn. Eerder overleed ook al een 61-jarige man aan het virus.

Het coronavirus brak in december uit in de miljoenenstad Wuhan in het oosten van China. De uitbraak is terug te leiden naar een vismarkt waar ook andere dieren worden verkocht. De markt is sinds 1 januari gesloten en wordt onderzocht.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft gewaarschuwd voor een mogelijk wereldwijde verspreiding van het virus.

Inmiddels zijn er in drie landen besmettingen geconstateerd. Vorige week werd een Thaise vrouw in quarantaine geplaatst, nadat zij in Bangkok landde vanuit Wuhan. Vrijdag werd ook bij een andere Thaise vrouw van 74 jaar het virus vastgesteld. Thaise autoriteiten zeggen dat er geen sprake is van een landelijke uitbraak van het virus en roept de bevolking op kalm te blijven.

In de nacht van woensdag op donderdag werd bekend dat ook een dertigjarige man uit Japan is besmet. Hij zou inmiddels grotendeels zijn hersteld en is uit het ziekenhuis ontslagen.

Nog veel onduidelijkheid over virus

Er is nog veel onduidelijk over het virus. Zo staat het nog niet vast dat de ziekte van mens op mens overgedragen kan worden.

De symptomen van het coronavirus kunnen uiteenlopen van verkoudheid tot een levensbedreigende vorm van longontsteking.

China neemt maatregelen om verdere verspreiding tegen te gaan. Zo worden de controles op vliegvelden aangescherpt. Mensen worden bijvoorbeeld gecontroleerd op een verhoogde lichaamstemperatuur

Tijdens een uitbraak van een soortgelijk virus vielen tussen 2002 en 2003 zevenhonderd doden in China. Achtduizend mensen in 26 verschillende landen raakten destijds besmet. Sinds 2004 is deze vorm van longontsteking niet meer voorgekomen in China.