Onweersbuien en harde regen die sinds donderdag (lokale tijd) over het oostelijke deel van Australië trekken, brengen inwoners hoop dat de aanhoudende bosbranden zullen doven of verminderen. Toch waarschuwen de autoriteiten ook voor nieuwe gevaren die de buien met zich meebrengen.

Volgens de Australische autoriteiten kunnen de hevige onweersbuien leiden tot aardverschuivingen en plotselinge overstromingen. Ook kan water besmet raken en kunnen bliksemschichten er voor zorgen dat er nieuw vuur ontstaat.

De komende dagen worden volgens lokale meteorologen zware buien verwacht die kunnen bijdragen aan de vermindering van de bosbranden. In sommige delen wordt tussen nu en zondag tussen de 30 en 80 millimeter neerslag verwacht.

In andere delen van Australië zal er te weinig neerslag vallen om voor grote verbeteringen te zorgen. De meeste delen van het getroffen gebied blijven voorlopig dan ook gebukt gaan onder de droogte.

Boven de stad Sydney in de deelstaat New South Wales wordt de komende dagen ongeveer 20 tot 40 millimeter regen verwacht.

'In maart voldoende regen om bosbranden onder controle te krijgen'

Momenteel valt er veel regen in korte tijd, maar volgens de meteorologen is Australië meer gebaat bij regelmatige regenval verspreid over een langere periode.

Die grote regenbuien worden in maart verwacht. Volgens het Australische nationale weerbureau valt dan voldoende water om "niet alle branden te blussen, maar deze wel onder controle te krijgen.

Voor de komende weken worden opnieuw hoge temperaturen voorspeld. Het land gaat sinds september gebukt onder de aanhoudende bosbranden die tot nu toe aan 29 mensen het leven hebben gekost. Ook miljoenen dieren kwamen om het leven en meer dan 2.500 huizen zijn verwoest.