De Russische regering zal zichzelf ontbinden, meldt premier Dmitry Medvedev woensdag. President Vladimir Poetin zal volgens hem een nieuwe regering samenstellen en op die manier ruimte krijgen om zijn beoogde grondwetswijzigingen door te voeren.

Mogelijk bereidt Poetin zich hiermee voor op het verlengen van zijn positie als machtigste man van Rusland. Met de grondwetswijzigingen wordt de macht van het presidentschap overgeheveld naar het parlement en de premier. De 67-jarige leider moet na zijn vierde presidentstermijn in 2024 aftreden, maar zou daarna wel tot premier verkozen kunnen worden.

Medvedev kondigde het onverwachte besluit van de regering aan op televisie. In de uitzending zat hij naast Poetin, die eerder op de dag zijn zogeheten jaarlijkse presidentiële toespraak voor de Federale Vergadering hield. Poetin stelde in zijn toespraak diverse grondwetswijzigingen voor.

De president sprak over onder meer de taak die hij momenteel heeft om premiers en kabinetsleden te benoemen. Hij stelde voor deze plicht na een referendum over te dragen aan het parlement, zodat de "rol en het belang" van de volksvertegenwoordiging worden versterkt. Daarnaast meent Poetin dat de wetswijziging goed is voor de onafhankelijkheid en verantwoordelijkheid van toekomstige premiers.

De vertrekkende regering is door Poetin verzocht aan te blijven tot de aanstelling van een nieuwe regering. Medvedev keert niet terug. Hij wordt het plaatsvervangend hoofd van de Russische veiligheidsraad, waar Poetin momenteel de voorzitter van is. Poetin heeft Mikhail Mishustin, het hoofd van de federale belastingdienst, voorgedragen als nieuwe premier.

Speculatie over toekomst van Poetin

Vanwege Poetins uitspraken wordt woensdag opnieuw gespeculeerd over zijn toekomstplannen. Volgens de Russische wet mag hij na twee opeenvolgende termijnen niet meedoen aan de presidentsverkiezingen.

Critici beschuldigen Poetin ervan een poging te ondernemen om aan de macht te blijven, bijvoorbeeld door opnieuw premier te worden. Tussen zijn tweede en derde termijn als president was hij premier. Op deze manier kwam hij opnieuw in aanmerking voor het presidentschap.