Iran heeft meerdere personen gearresteerd voor hun rol bij het neerschieten van een Oekraïens vliegtuig, aldus de Iraanse justitie dinsdag.

Het is niet bekend hoeveel personen precies zijn aangehouden. Ook de precieze verdenkingen zijn niet bekendgemaakt. Het onderzoek naar de zaak gaat verder.

Na de ramp gaf Teheran aan dat de verantwoordelijken zullen worden berecht. Iran heeft Canada, Oekraïne en de Amerikaanse vliegtuigfabrikant Boeing uitgenodigd om mee te werken aan het onderzoek.

Woensdag vertrok vlucht PS752 van de luchtvaartmaatschappij Ukraine International Airlines vanaf de internationale luchthaven van Teheran naar Kiev.

Kort na het opstijgen schoot een Iraanse luchtafweerinstallatie het vliegtuig uit de lucht. Het toestel vloog in brand en stortte neer, waarbij alle 176 inzittenden om het leven kwamen.

Moment waarop Iran Oekraïens vliegtuig neerschiet vastgelegd
48
Moment waarop Iran Oekraïens vliegtuig neerschiet vastgelegd

Iran noemt 'menselijk falen' als oorzaak voor neerschieten vliegtuig

Iran gaf na drie dagen ontkennen toe dat het vliegtuig was neergeschoten en noemde "menselijk falen" als oorzaak.

Iran vreesde voor een Amerikaanse reactie op een luchtaanval van enkele uren eerder. Iran schoot daarbij raketten op twee militaire bases van de door de Verenigde Staten geleide coalitie in Irak. Dit was een vergelding voor de moord op de invloedrijke Iraanse generaal Qassem Soleimani.

Vliegtuig aangezien voor Amerikaanse kruisraket

In combinatie met de angst voor militaire acties kampte de bemanning van de Iraanse afweerinstallatie met een communicatiestoring. Na het opstijgen van het Oekraïense vliegtuig zou het zijn aangezien voor een Amerikaanse kruisraket en zou de bemanning tien seconden hebben gehad om een besluit te nemen.

Door de storing zouden ze op eigen oordeel zijn aangewezen, wat volgens de regering leidde tot de beslissing om te schieten. De commandanten van de Iraanse Revolutionaire Garde (IRG) boden hun verontschuldigingen aan. De Iraanse president Hassan Rouhani noemde het neerschieten "een rampzalige fout".

Waar komt de strijd tussen Iran en de VS vandaan?
419
Waar komt de strijd tussen Iran en de VS vandaan?