Een van de vier verdachten in het proces over de moord op de Slowaakse onderzoeksjournalist Ján Kuciak en zijn vriendin heeft maandag een bekentenis afgelegd. Hij heeft toegegeven dat hij de schoten heeft gelost.

Twee andere verdachten die maandag voorkwamen, inclusief de bekende Slowaakse zakenman Marián Kocner, worden verdacht van het geven van de opdracht. Zij stelden allebei onschuldig te zijn.

Een vierde verdachte wilde maandag geen verklaring afleggen in de rechtbank.

Een 42-jarige man werd eind december veroordeeld tot vijftien jaar cel voor zijn betrokkenheid bij de zaak. Deze man was tot maandag de enige die een bekentenis had afgelegd in de zaak. Hij deed dit in ruil voor strafvermindering.

Kuciak onthulde schimmige politieke connecties met verdachte zakenman

Kuciak en zijn vriendin Martina Kusnírová werden in februari 2018 doodgeschoten in hun woning bij de Slowaakse hoofdstad Bratislava. De moorden leidden tot massademonstraties tegen corruptie in het Centraal-Europese land. Naar verwachting zal de zaak ook een rol spelen tijdens de volgende parlementsverkiezingen, die in februari volgend jaar plaatsvinden.

Zakenman Marián Kocner werd genoemd in het werk van Kuciak over fraudezaken waarbij zakenmensen met politieke connecties betrokken waren. Volgens de aanklagers gaf Kocner opdracht tot de moord op Kuciak.

De zaak leidde tot veel publieke woede en demonstraties

De zaak wordt gezien als een test van de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht in Slowakije, aangezien het onderzoek naar de moorden op Kuciak en Kusnírová banden tussen Kocner en hooggeplaatste figuren binnen de politie en het ambtelijk apparaat blootlegde.

De publieke woede over de moorden leidde vorig jaar tot het aftreden van premier Robert Fico. Zijn regeringspartij, Smer, gaat volgens de peilingen spannende verkiezingen tegemoet op 29 februari.