Het hoofd van de Iraanse luchtvaartautoriteit Ali Abedzadeh heeft vrijdag tijdens een persconferentie gezegd dat het niet waar is dat een raket het Oekraïense passagierstoestel nabij de Iraanse hoofdstad Teheran heeft neergehaald. Zowel de Verenigde Staten als Canada zei donderdagavond dat op basis van inlichtingendiensten blijkt dat de vlucht is neergehaald.

Abedzadeh roept beide landen op om de informatie waar zij deze claim op baseren, vrij te geven. Ook zijn beide landen volgens hem uitgenodigd om deel te nemen aan het onderzoek naar de precieze oorzaak van de crash.

Alle 176 inzittenden, onder wie 63 Canadezen en 4 Britten, kwamen om het leven. Iran kon al vrij snel na de crash melden dat het volgens hun eerste bevindingen ging om een technisch defect, maar dit wordt nu in twijfel getrokken. De Canadese premier Justin Trudeau en de Britse premier Boris Johnson spreken van een "mogelijk onopzettelijke" daad, wat ook door de inlichtingendiensten van de VS gesteld wordt.

Er zaten geen Amerikanen aan boord, maar de VS heeft vermoedelijk ook een uitnodiging voor deelname aan het onderzoek gekregen omdat het neergestorte toestel door de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing geproduceerd is.

Moment waarop Iran Oekraïens vliegtuig neerschiet vastgelegd
48
Moment waarop Iran Oekraïens vliegtuig neerschiet vastgelegd