Openbare aanklagers in de Verenigde Staten zeggen dat camerabeelden van Jeffrey Epsteins eerste zelfmoordpoging per ongeluk zijn gewist. Beelden van de verkeerde cel zouden zijn opgeslagen in het archief, schrijft The New York Times donderdagavond.

De beelden waren opgevraagd in de rechtszaak van een andere gedetineerde, Nicholas Tartaglione, die enige tijd een cel had gedeeld met Epstein. Ook een back-uparchief werd gecheckt voor de opnames, maar daar ontbraken ze door "technische mankementen".

In de VS zijn de camerabeelden al langer het onderwerp van gesprek. Aanvankelijk werd gemeld dat de opnames kwijt waren, maar later werden ze toch gevonden.

De vondst zorgde ervoor dat de massale stroom van complottheorieën rond Epsteins dood - de miljardair kende veel machtige politici - tijdelijk afnam. De beelden blijken nu echter van een andere afdeling dan die waar Epstein vastzat te zijn.

'Gevangenisprocedures niet nageleefd'

Epsteins eerste zelfmoordpoging was de aanleiding om hem onder verscherpt toezicht te plaatsen. Hij kreeg een celgenoot en een cipier zou elk half uur de cel moeten checken, als onderdeel van het zelfmoordpreventieprogramma.

Begin augustus werd hij ondanks de maatregelen dood aangetroffen in zijn cel. De celgenoot was toentertijd al overgeplaatst en de verantwoordelijke cipiers waren overwerkt en hadden gevangenisprocedures niet nageleefd.

De Amerikaanse miljardair werd begin juli aangehouden en vastgezet op verdenking van het seksueel uitbuiten van kinderen, eenzelfde soort vergrijp als waar hij in 2006 al van werd beschuldigd.

Het onderzoek in de misbruikzaak tegen Epstein richt zich sinds zijn dood vooral op potentiële handlangers. Zo startte de Amerikaanse opsporingsdienst FBI eind december een onderzoek naar de 58-jarige Ghislaine Maxwell, een oud-vriendin van Epstein.