Een Oekraïens vliegtuig met 176 mensen aan boord is in de nacht van dinsdag op woensdag kort na het opstijgen neergestort bij het internationale vliegveld van de Iraanse hoofdstad Teheran. Er zijn geen overlevenden.

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Vadym Prystaiko, maakte via Twitter de nationaliteiten van de overledenen bekend. Zo zouden er 82 Iraniërs zijn omgekomen bij de crash, 63 uit Canada, 11 uit Oekraïne, 10 uit Zweden, 4 uit Afghanistan, 3 uit Duitsland en 3 uit het Verenigd Koninkrijk.

De Boeing 737-800 van Ukraine International Airlines zou technische problemen hebben vertoond, aldus het Iraanse persbureau IRNA. Het vliegtuig was onderweg naar de Oekraïense hoofdstad Kiev.

Iraanse media melden dat de piloot geen noodsignaal heeft verstuurd vlak voor de crash. Ukraine International Airlines heeft laten weten de vluchten naar Teheran voorlopig allemaal op te schorten.

Vooralsnog lijkt er geen verband te zijn met de Iraanse vergeldingsacties tegen de Verenigde Staten.

Hevige brand belemmert reddingsactie

Reddingswerkers zijn met groot materieel naar de rampplek nabij het Imam Khomeini International Airport getrokken. Daar troffen ze het toestel hevig brandend aan en dat belemmerde de reddingsactie. Zowel de Iraanse staatstelevisie als de Oekraïense president Volodymyr Zelensky meldt dat er geen overlevenden zijn.

Boeing laat in een verklaring weten op de hoogte te zijn "van de mediaberichten uit Iran" en probeert zoveel mogelijk informatie in te zamelen. Zelensky heeft inmiddels zijn medeleven aan de nabestaanden betuigd.

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing ligt momenteel onder vuur vanwege incidenten met de 737 MAX, een nieuwere variant van het toestel dat bij Teheran is neergestort.

Reddingswerkers zoeken overlevenden tussen resten Oekraïens vliegtuig
54
Reddingswerkers zoeken overlevenden tussen resten Oekraïens vliegtuig