Na drie dagen van nationale rouw heeft Iran in de nacht van dinsdag op woensdag Amerikaanse doelen in Irak bestookt met raketten. Teheran nam wraak voor de dood van generaal Qassem Soleimani, die vrijdag om het leven kwam bij een gerichte Amerikaanse aanval.

Goedemorgen! Welkom in dit liveblog. Hier volg je de laatste ontwikkelingen in Irak, nadat Iran afgelopen nacht meerdere raketten heeft afgevuurd op Amerikaanse doelen.

  • Om 0.30 uur Nederlandse tijd zijn meerdere raketten afgevuurd op de luchtmachtbasis Ain Al Asad in Irak.
  • Op deze basis zijn ook Amerikaanse militairen gestationeerd.
  • Nog onbekend of er doden en gewonden zijn gevallen.
  • Iraanse Revolutionaire Garde (IRG) eiste meteen de verantwoordelijkheid voor de aanvallen op. 
  • Nog geen reactie van de Nederlandse ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken. 
woensdag 8 januari 2020 om 07:05
Verschillende grote luchtvaartmaatschappijen hebben woensdag aangekondigd vluchtroutes aan te passen om het Iraakse en Iraanse luchtruim te mijden. Ook zijn verschillende vluchten geannuleerd. Zo heeft luchtvaartmaatschappij Emirates een vlucht naar Bagdad geschrapt.
woensdag 8 januari 2020 om 06:32
Op de basis in het Noord-Iraakse Erbil zitten veertig Nederlandse militairen. Volgens een woordvoerder van Defensie zijn er geen Nederlanders gewond geraakt bij de aanvallen.
woensdag 8 januari 2020 om 06:25
Volgens Iraanse staatstelevisie zijn er minstens tachtig "Amerikaanse terroristen" gedood bij raketaanvallen op Amerikaanse doelen in Irak, zo meldt persbureau Reuters. Dit staat haaks op de eerdere beweringen van president Trump op Twitter. Volgens hem waren er geen slachtoffers gevallen.
woensdag 8 januari 2020 om 06:02
Ook de basis in Erbil in het noorden van Irak was belangrijk in de strijd tegen IS. Deze basis ligt tegen het vliegveld van de stad aan. Vanaf deze basis worden operaties uitgevoerd in zowel Irak als in Syrië.
woensdag 8 januari 2020 om 06:02
De luchtmachtbasis Ain Al Asad in Irak wordt door de Amerikanen vooral gebruikt voor operaties in het westen van Irak. Vooral tijdens de strijd tegen IS waren hier veel troepen gestationeerd, waaronder een SEAL-team en mariniers. Nu het 'kalifaat' niet meer bestaat, zijn er minder troepen. Maar het blijft een belangrijke basis voor de Amerikanen.
woensdag 8 januari 2020 om 05:50
Bronnen binnen de Amerikaanse Inlichtingendiensten laten aan The New York Times weten dat er al de hele dinsdag geruchten waren over een Iraanse aanval. De bases in Irak waren in hoogste staat van paraatheid gebracht.
woensdag 8 januari 2020 om 05:46
Iran heeft de raketten afgevuurd van locaties binnen de landsgrenzen en vertrouwde dus niet op de gelieerde milities die in Irak zelf actief zijn. Op de getroffen bases zijn meer dan vijfduizend Amerikaanse troepen gestationeerd.
woensdag 8 januari 2020 om 03:44
Een hooggeplaatste Amerikaanse militair heeft tegen CNN gezegd dat ze ruim van tevoren werden gewaarschuwd voor de Iraanse aanval. Zo kon het alarm op tijd afgaan en kon het personeel een veilig heenkomen zoeken in de schuilkelders.
woensdag 8 januari 2020 om 03:37
Op de internationale luchthaven van de Iraanse hoofdstad Teheran is een Boeing 737 van Ukraine International Airlines met 180 mensen aan boord neergestort, zo meldt het Iraanse persbureau Fars. Het zou gaan om een technisch mankement. Het vliegtuig was net opgestegen en was op weg naar de Oekraïense hoofdstad Kiev. Vooralsnog heeft deze gebeurtenis niets te maken met de aanvallen van Iran op legerbases in Irak.
woensdag 8 januari 2020 om 02:40
Vooralsnog zijn er geen dodelijke slachtoffers gevallen, zegt een Amerikaanse official. Maar hij zegt erbij dat de situatie op de twee legerbases nog wordt onderzocht.
woensdag 8 januari 2020 om 01:59
De Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper en zijn collega van Buitenlandse zaken Mike Pompeo zijn in het Witte Huis langs geweest voor spoedoverleg, maar zijn inmiddels weer vertrokken. Het Witte Huis laat weten dat er vooralsnog geen persconferentie van Trump komt. Ook zal er deze nacht geen schriftelijke reactie komen.
woensdag 8 januari 2020 om 01:49
De ongeveer 115 Duitse militairen die gelegerd zijn in Erbil, zijn veilig, meldt de Bundeswehr. 

"Ik ben in contact met mijn mensen in Erbil. Het gaat goed met ze, gezien de omstandigheden", aldus een woordvoerder.
woensdag 8 januari 2020 om 01:33
De locatie van de legerbasis al-Asad. (Afbeelding: Google Maps)
woensdag 8 januari 2020 om 01:09
De Iraanse Revolutionaire Garde (IRG) heeft de aanval opgeëist en laten weten dat het een vergelding is voor de dood van generaal Soleimani.

Ook waarschuwt het elitekorps de VS dat elke tegenaanval hard zal worden neergeslagen. Ook moet de VS haar troepen terugtrekken om te voorkomen dat "er meer doden zullen vallen".

De garde heeft ook de regionale bondgenoten van de VS gewaarschuwd dat ze zullen worden aangevallen als ze deelnemen aan aanvallen tegen Iran. Israël wordt door de IRG in het speciaal gezien als medeverantwoordelijk voor de dood van generaal Soleimani.
woensdag 8 januari 2020 om 01:00
Volgens het Pentagon zijn er ook op een legerbasis in de Koerdische stad Erbil (Noord-Irak) raketten afgevuurd.

Rondom deze staat trainen onder meer Nederlandse troepen Koerdische en Iraakse militairen.
woensdag 8 januari 2020 om 00:42
Na de aanval kondigde Iran drie dagen van nationale rouw af.
Iraniërs rouwen massaal om door VS gedode generaal Soleimani
Iraniërs rouwen massaal om door VS gedode generaal Soleimani
woensdag 8 januari 2020 om 00:39
Wat ging er ook alweer aan deze aanval vooraf?

Afgelopen vrijdag werd bij een gerichte Amerikaanse aanval in Irak de Iraanse generaal Qassem Soleimani gedood. Hij gold als één van de belangrijkste militairen en was - op grootayatollah Ali Khamenei na - de machtigste man in Iran.

Volgens de VS was Soleimani direct en indirect verantwoordelijk voor miljoenen doden. De aanval zou daarnaast verdedigend van aard zijn geweest, omdat Soleimani van plan zou zijn geweest om Amerikaanse doelen aan te vallen.
woensdag 8 januari 2020 om 00:34
Kort na 1.00 uur kon een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Defensie nog geen reactie geven. Het departement volgt de situatie wel op de voet en komt met nieuws zodra er iets bekend is. Het ministerie van Buitenlandse Zaken was niet bereikbaar voor informatie. 

In Irak lopen twee trainingsmissies waarbij Nederlandse militairen betrokken zijn. Een in Noord-Irak en een in de hoofdstad Bagdad. Beide missies werden afgelopen week stilgelegd, maar de militairen zijn niet teruggehaald naar Nederland.
woensdag 8 januari 2020 om 00:30
Rond 1.00 uur Nederlandse tijd kwam het Amerikaanse ministerie van Defensie met een eerste reactie. 

Volgens het Pentagon heeft Iran meerdere Amerikaanse doelwitten (en van de internationale coalitie) bestookt met tientallen ballistische raketten. Het is duidelijk dat de raketten zijn afgevuurd vanuit Iran.

"We brengen momenteel de schade in kaart en we zullen de nodige maatregelen nemen voor het beschermen en verdedigen van Amerikaanse militairen en bondgenoten", aldus het ministerie.
woensdag 8 januari 2020 om 00:25
Gelijk na de aanval is de Amerikaanse president Donald Trump op de hoogte gebracht en in overleg gegaan met zijn veiligheidsapparaat.

Volgens een medewerker van de Amerikaanse regering zouden er op meerdere locaties in Irak raketten zijn afgevuurd.
woensdag 8 januari 2020 om 00:23
Volgens de eerste berichten, rond 0.30 uur Nederlandse tijd, op de Iraanse staatstelevisie zijn er zes raketten afgevuurd op de basis Ain Al Asad. Vlak daarna werd het nieuws bevestigd door de VS.

Het is nog onduidelijk of er doden en of gewonden zijn gevallen.