De Iraanse Revolutionaire Garde (IRG) heeft in de nacht van dinsdag op woensdag (lokale tijd) twee legerbases in Irak gebombardeerd waar ook Amerikaanse militairen zitten. Iran neemt hiermee wraak voor de dood van generaal Qassem Soleimani die vrijdag werd gedood bij een Amerikaanse droneaanval in Bagdad. Er zijn vooralsnog geen slachtoffers bekend.

In het kort:

  • Meerdere raketten afgevuurd op de luchtmachtbasis Ain Al Asad in Irak.
  • Op deze basis zijn ook Amerikaanse militairen gestationeerd.
  • Iraanse Revolutionaire Garde (IRG): Aanval is vergelding voor dood Soleimani.
  • Vooralsnog geen slachtoffers.
  • Geen Nederlandse militairen gewond geraakt op de basis in Erbil.

Er zijn onder meer raketten neergekomen op de luchtmachtbasis Ain Al Asad in de provincie Anbar, ten westen van de Iraakse hoofdstad Bagdad. Daar zijn onder anderen Amerikaanse soldaten gelegerd.

Ook op een legerbasis in de Koerdische stad Erbil in het noorden van Irak zijn raketten neergekomen, zo zegt het Pentagon. Op deze legerbasis waren veertig Nederlandse militairen aanwezig. Volgens het ministerie van Defensie zijn er geen Nederlandse militairen gewond geraakt.

Een Amerikaanse legerofficier heeft tegen CNN gezegd dat ze tijdig zijn gewaarschuwd voor de aanvallen en dat het personeel van beide bases de schuilkelders kon opzoeken. Het lijkt er dan ook op dat er geen slachtoffers zijn gevallen, maar dat is nog niet officieel bevestigd. Iran claimt dat er wel Amerikaanse militairen zijn omgekomen.Het is nog niet duidelijk wat de schade is.

Buitenlandminister Stef Blok heeft in een reactie laten weten dat Nederland de aanvallen veroordeelt. "Het gebruik van ballistische raketten door Iran is zeer zorgelijk. We zijn opgelucht dat er geen sprake lijkt te zijn van slachtoffers."

Iran vuurt raketten af op Amerikaanse doelen in Irak
48
Iran vuurt raketten af op Amerikaanse doelen in Irak

Iran: Proportionele aanval is afgerond

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif zegt in een tweet dat Iran de proportionele aanval heeft afgerond. "We willen geen escalatie of oorlog, maar we zullen ons verdedigen tegen elke aanval", aldus Javad Zarif.

Trump houdt de situatie 'scherp in de gaten'

De Amerikaanse president Donald Trump is op de hoogte gebracht van de aanval op de luchtmachtbasis en houdt de situatie scherp in de gaten, zo zegt Witte Huis-woordvoerder Stephanie Grisham.

Minister van Defensie Mark Esper en zijn collega van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zijn in het Witte Huis geweest voor spoedoverleg, maar zijn inmiddels weer vertrokken. Trump heeft kort met een tweet gereageerd waarin hij zegt dat "alles goed" is. Hij komt woensdag met een uitgebreidere reactie.

Aanval volgt na dood generaal Soleimani

De aanval volgt enkele uren na de begrafenis op dinsdag van de Iraanse generaal Soleimani. Hij werd vrijdag gedood bij een Amerikaanse droneaanval.

Soleimani was een van de machtigste mannen van Iran. Teheran liet al weten zijn dood te zullen wreken.