De Iraanse regering trekt zich volledig terug uit de in 2015 gesloten nucleaire overeenkomst. Het land gaat de afgesproken limieten op het verrijken van uranium niet langer naleven, blijkt uit een statement van de regering op de Iraanse staatsomroep.

Wel zal de regering de nucleaire activiteiten nog laten controleren door het Internationale Atoomgenootschap. Het land zegt bereid te zijn de deal weer na te leven, als sancties tegen Iran opgeheven worden en Iraanse belangen gegarandeerd worden.

In een statement schrijft het: "De Islamitische Republiek van Iran zal de laatste limieten van de nucleaire deal opheffen, verwijzend naar het aantal centrifuges. Daardoor zal er geen limiet meer zijn op de productie en capaciteit om uranium te verrijken, het percentage van verrijkt uranium, onderzoek en uitbreiding".

De zet volgt na eerdere stappen van Iran om zich te onttrekken uit de nucleaire deal, bijna twee jaar nadat de Amerikaanse president Donald Trump zich uit de overeenkomst terugtrok.

Sindsdien heeft Trump het land zware sancties opgelegd met ernstige gevolgen voor de Iraanse economie. Onder meer de Europese Unie en bondgenoten probeerden de deal tevergeefs te redden.

Het akkoord was in 2015 afgesloten tussen Iran en de zes wereldmachten VS, China, Rusland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland.

Regeringsleiders roepen Iran op om aan akkoord te houden

De aankondiging komt na oplopende spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran. Vrijdag werd topgeneraal Qassem Soleimani gedood bij een Amerikaanse droneaanval bij de luchthaven van de Iraakse hoofdstad Bagdad.

De regeringsleiders van het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk hebben maandag Iran opgeroepen om geen geweld te gebruiken. Ook dringen zij erop aan dat Teheran zich aan het atoomakkoord blijft houden.