Het Iraakse parlement heeft gestemd voor het wegsturen van de in het land gestationeerde Amerikaanse troepenmacht. Het wetsvoorstel wordt pas definitief wanneer de premier het ondertekent, maar die heeft aangegeven dit te zullen doen.

In Irak is het Amerikaanse leger sinds 2014 aanwezig voor de strijd tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Momenteel zijn er zo'n 5.000 Amerikaanse militairen in het land, die hoofdzakelijk het Iraakse leger trainen.

Minuten nadat de uitslag van de stemming in het parlement aangekondigd werd, bleek dat de internationale coalitie de strijd tegen IS tijdelijk opschort. De troepen zullen zich concentreren op het beschermen van Amerikaanse, Britse en andere troepen in Iraakse basissen.

De ontwikkelingen volgen na een tumultueus weekend in het Midden-Oosten, nadat de Iraanse topgeneraal Qassem Soleimani, een hoge Iraakse militieleider en zes anderen vrijdag gedood werd bij een Amerikaanse droneaanval in de Iraakse hoofdstad Bagdad.

Na de droneaanval staan de verhoudingen tussen de Verenigde Staten en Iran op het scherpst sinds de Islamitische Revolutie in 1979 en worden er onderling bedreigingen uitgewisseld.

Tienduizenden Iraniërs onthalen lichaam Soleimani bij terugkomst
75
Tienduizenden Iraniërs onthalen lichaam Soleimani bij terugkomst

Premier wil Amerikaanse troepen wegsturen

In Irak zijn zowel voor- als tegenstanders van Soleimani verontwaardigd dat de onaangekondigde droneaanval plaatsvond op Iraaks grondgebied en door het vooruitzicht dat het land wederom een nieuw conflict ingesleept wordt.

Interim-premier Adel Abdul Mahdi riep het Iraakse parlement eerder op om een einde te maken aan de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Irak, "ondanks de interne en externe moeilijkheden waarmee we te maken hebben", zei Mahdi.

Het Iraakse parlement toont momenteel een buitengewone eensgezindheid. In het land is het al maandenlang onrustig wegens gewelddadige protesten tegen de regering.

Coalitie schort strijd tegen IS op

De door de VS geleide internationale coalitie liet zondag weten dat het de operaties tegen IS opschort om hun militairen op Iraakse basissen beter te kunnen beschermen.

Tussen Iran en de Verenigde Staten gaan de bedreigingen sinds de droneaanval over en weer. Gevreesd wordt dat de legerbasissen van de Amerikanen en bondgenoten in de regio doelwit zullen zijn van represailles.

De Amerikaanse president Donald Trump verdedigde de liquidatie van Soleimani met het argument dat hij een aanval beraamde op Amerikaanse belangen. Trump zei een oorlog te willen voorkomen, niet starten.

Iran belooft 'harde wraak'

Iran heeft de onaangekondigde aanval op de zeer hoge militaire functionaris omschreven als een "oorlogsdaad". Na de aanval beloofde vrijdag de grootayatollah Ali Khamenei dat Iran "harde wraak" zal nemen voor het doden van Soleimani.

Trump dreigde hierop zondag 52 Iraanse doelwitten te zullen aanvallen om mogelijke represailles van Iran te vergelden, waaronder plekken die van belang zijn voor de Iraanse cultuur.

Het cijfer 52 is een referentie naar het aantal Amerikanen die in 1979 werden gegijzeld op de Amerikaanse ambassade in Teheran. In reactie noemde de Iraanse minister van Informatie Trump een "terrorist in een pak".

'Troepen naar huis in doodskisten'

De sjiitische beweging Hezbollah zei zondag dat Amerikaanse troepen "naar huis zullen gaan in doodskisten". Vergelding tegen militaire doelwitten van de VS is volgens de leider van de groep Sayyed Hassan Nasrallah "eerlijk". De Libanese Hezbollah is een belangrijk onderdeel van een door Iran gesteunde regionale, militaire alliantie.

Nasrallah voegde toe dat Amerikaanse burgers echter "niet aangeraakt" moeten worden, omdat dit slechts de agenda van de Amerikaanse president Donald Trump zal dienen.

Trump: 'VS wil oorlog met Iran voorkomen, niet starten'
24
Trump: 'VS wil oorlog met Iran voorkomen, niet starten'