De Amerikaanse president Donald Trump heeft zaterdag opnieuw Iran gewaarschuwd. Als Iran Amerikanen of Amerikaanse bezittingen aanvalt als antwoord op de drone-aanval van vrijdag, dan hebben de Verenigde Staten volgens Trump 52 Iraanse doelwitten op het oog.

"Iran praat stoutmoedig over het aanvallen van enkele VS-doelen als wraak omdat wij de wereld hebben verlost van hun terroristenleider", aldus Trump in een driedelige tweet. Hij voegt eraan toe dat Iran al jaren een probleem is.

"Laat dit een waarschuwing zijn. Als Iran Amerikanen of Amerikaanse eigendommen aanvalt, dan vallen wij 52 Iraanse plaatsen aan."

Enkele van deze doelwitten zouden belangrijk zijn voor Iran en de Iraanse cultuur, aldus Trump. "Die doelwitten zullen, net als Iran zelf, erg snel en erg hard worden aangevallen."

Het aantal van 52 vertegenwoordigt volgens Trump de 52 Amerikanen die in 1979 lange tijd werden gegijzeld in de Amerikaanse ambassade in Teheran. Het Pentagon weigert commentaar te geven over de uitlatingen van Trump.

Raket neergekomen nabij Amerikaanse ambassade in Bagdad

Trump toont met zijn tweet geen tekenen om de spanning te verlichten die is ontstaan in het Midden-Oosten. Vrijdag werden bij een Amerikaanse drone-aanval bij het vliegveld van de Iraakse hoofdstad Bagdad de Iraanse generaal Qassem Soleimani en de Iraakse militieleider Abu Mahdi Al Muhandis gedood.

Op zaterdagavond kwamen vier raketten in Bagdad neer, waaronder eentje in de buurt van de streng beveiligde Amerikaanse ambassade. Daarbij vielen geen gewonden.

De aanval is nog niet opgeëist. Deze wordt gezien als een mogelijk gevaarlijke escalatie in de 'schaduwoorlog' tussen Iran en de Verenigde Staten in het Midden-Oosten.

Nancy Pelosi: Ernstige vragen over timing en rechtvaardiging aanval

Het Witte Huis heeft zaterdagavond officieel aan het Amerikaanse Congres laten weten dat er vrijdag een drone-aanval is uitgevoerd op Iraaks grondgebied. De notificatie van een militaire actie moet volgens de Amerikaanse wet binnen 48 uur aan de volksvertegenwoordiging gestuurd worden.

Wat er in het bericht staat, is geheim. Volgens nationaal veiligheidsadviseur Robert O'Brien had de VS een legitieme reden voor de aanval, en is de beslissing door de juristen van het ministerie van Justitie goedgekeurd.

Volgens voorzitter Nancy Pelosi van het Huis van Afgevaardigden roept de kennisgeving "ernstige en urgente vragen op over de timing, de manier en de rechtvaardiging van het besluit van deze regering om vijandige acties tegen Iran uit te voeren". Eerder zei Pelosi al dat de aanval is uitgevoerd zonder voorafgaand overleg en goedkeuring van het Congres.

Iraniërs rouwen massaal om door VS gedode generaal Soleimani
66
Iraniërs rouwen massaal om door VS gedode generaal Soleimani

Iraakse premier kondigt drie dagen van nationale rouw af

Zondag is het stoffelijk overschot van generaal Soleimani met een militair vliegtuig terug naar Iran gebracht. In de stad Ahvaz, waar de kist bedekt met de Iraanse vlag aankwam, rouwden duizenden in het zwart geklede mensen om de omgekomen generaal.

De Iraakse premier Adel Abdul Mahdi heeft zaterdag drie dagen van nationale rouw afgekondigd voor Soleimani. In Bagdad liepen zaterdag al tienduizenden mensen mee met een rouwstoet voor Soleimani en Al Muhandis.