De Australische premier Scott Morrison wil drieduizend reservisten inzetten om een einde te maken aan de gigantische bosbranden die zijn land al sinds november teisteren. Daarnaast wordt 20 miljoen Australische dollar (omgerekend zo'n 12,5 miljoen euro) uitgetrokken om vier extra blusvliegtuigen te huren.

Morrison stuurt verder een van de grootste Australische amfibische transportschepen, de HMAS Adelaide, naar stranden aan de Australische oostkust. Duizenden mensen moeten geëvacueerd worden omdat zij ingesloten werden door de vlammenzeeën.

"Deze beslissing zorgt voor meer voeten aan de grond, meer vliegtuigen in de lucht en meer schepen in zee", aldus Morrison.

De premier kreeg de laatste tijd veel kritiek te verduren vanuit oostelijke staten in het land. Inwoners vinden dat Morrison niet snel genoeg de knip heeft getrokken om de bosbranden te bestrijden. Ruim 4 miljoen hectare natuur zou al verloren zijn gegaan.

Australiërs en toeristen schuilen op strand voor bosbranden
66
Australiërs en toeristen schuilen op strand voor bosbranden

Eerste evacués aan land nabij Melbourne

Eerder zette Morrison wel al vijf helikopters en twee andere marineschepen in om inwoners te redden. De eerste evacués zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag aangekomen vlak bij Melbourne. Het gaat om tientallen mensen die van het strand bij Mallacoota zijn gehaald, waar naar schatting zeker vierduizend mensen schuilen.

Nog eens duizend evacués worden later op de zaterdag verwacht na een boottocht van ruim twintig uur.

Inmiddels kwamen al zeker 23 mensen om het leven. Zaterdagochtend (lokale tijd) troffen brandweermannen twee lichamen aan in een vuurzee op Kangaroo Island.

Een Australisch brandweerkorps rouwt om de dood van een brandweerman. (Foto: Reuters)

Nieuw weekend met temperaturen tot 47 graden bij oostkust Australië

Dit weekend wakkeren de bosbranden naar verwachting verder aan. Er worden extreem hoge temperaturen van ver boven de 40 graden verwacht, die gepaard gaan met aanzienlijke windsnelheden.

De Australische regering adviseerde net als vorig weekend ruim 100.000 mensen in de staat Victoria om zo snel mogelijk hun huis te verlaten.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken gaf donderdag een aangepast reisadvies uit voor Australië. Toeristen kunnen populaire plaatsen als Sydney en de staat New South Wales voorlopig beter mijden vanwege de hevige bosbranden, aldus het ministerie.