Bolivia houdt op zondag 3 mei nieuwe presidentsverkiezingen, maakt interim-president Jeanine Añez zaterdag bekend. De stemming moet een definitief einde maken aan de onrust die ontstond na de vorige verkiezingen op 20 oktober.

Toenmalig president Evo Morales eiste de winst toen op, maar deed dat na verdachte omstandigheden. Zo werd het tellen van de stemmen zonder verklaring een dag gestaakt, terwijl de verschillen tussen hem en zijn naaste belager Carlos Mesa klein waren. Na de onderbreking leek Morales in één stemronde op verkiezingswinst af te stevenen.

De ongeregeldheden kwamen Morales op aanklachten van fraude en manipulatie te staan, waarna hij aftrad. In het land braken massaal protesten uit.

De voormalige president vluchtte naar Mexico voor politiek asiel en zei al snel dat hij op het politieke toneel wilde terugkeren. De interim-regering van Añez zette eind november een streep door Morales' droom door hem uit te sluiten van deelname aan nieuwe verkiezingen. Ook Añez is niet verkiesbaar.

In de peilingen gaat Andronicus Rodriguez aan kop met 23 procent van de stemmen, aldus AFP. Hij zou door veel Bolivianen de "politieke opvolger" van Morales worden genoemd. De 'verliezer' bij de vorige presidentsverkiezingen, Mesa, volgt met 21 procent van de stemmen.