Het Turkse parlement heeft donderdag in een spoedzitting ingestemd met militaire steun aan Libië. Volgens de Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft de Libische premier Fayez Al Sarraj hem om hulp gevraagd.

In het parlement heeft de partij van Erdogan een meerderheid. Alle grote oppositiepartijen stemden tegen. Het voorstel werd met 325 tegen 184 stemmen aangenomen.

Turkse troepen moeten de Libische hoofdstad Tripoli uit de handen houden van krijgsheer Khalifa Haftar, die de macht in het land wil overnemen. De legerleider wil, naar eigen zeggen, "extremisten verslaan die banden hebben met de terroristische organisatie Al Qaeda".

Haftar controleert het oostelijke deel van het land en gaf in april het bevel om Tripoli te veroveren en de internationaal erkende regering van Al Sarraj opzij te zetten. Sindsdien zijn er rondom de stad hevige gevechten, waarbij zowel Haftar als de gevestigde regering luchtaanvallen inzet.

De Libische legerleider Khalifa Haftar leidt een offensief tegen de regering in Tripoli. (Foto: Pro Shots)

Generaal noemde Turkse strijdkrachten al eerder 'legitieme doelen'

Turkije geldt als een belangrijke bondgenoot van de internationaal erkende regering. Troepen van Haftar kregen medio 2019 al het bevel om Turkse schepen te vernietigen. "Turkse strategische posities, bedrijven en projecten die tot de Turkse staat behoren, worden door strijdkrachten als legitieme doelen beschouwd", aldus de onder Haftar dienende generaal Ahmed Al Mismari.

De internationale gemeenschap riep Haftar diverse malen op zijn offensief te staken maar kreeg nul op het rekest. Vorige week zou Libië Turkije formeel om hulp hebben gevraagd, nadat een nieuwe luchtaanval in de stad voor twee doden en tientallen gewonden zorgde.

Conflict in Libië opgelaaid na zware schoten bij Tripoli
38
Video
Conflict in Libië opgelaaid na zware schoten bij Tripoli

Erdogan belde met Trump over Libië

Volgens de Turkse regering belde president Erdogan eerder op donderdag, nog voor de spoedzitting, met zijn Amerikaanse ambtgenoot Donald Trump. Tijdens dat gesprek kwam onder meer de situatie in Libië ter sprake.

Trump en Erdogan waren het eens over "het belang van diplomatie om regionale geschillen op te lossen". Ook zouden de staatshoofden de situatie in Syrië hebben besproken.