Ongeveer vierhonderd mensen zijn op Nieuwjaarsdag gearresteerd bij protesten in Hongkong. De protesten begonnen als een mars met tienduizenden deelnemers, maar al snel werd de sfeer grimmig en besloot de politie traangas in te zetten. Sinds de protesten in juni begonnen, zijn ruim zevenduizend mensen gearresteerd.

Autoriteiten lieten weten dat de arrestaties werden verricht wegens onder meer het bijwonen van een verboden bijeenkomst en wapenbezit. Tijdens Oud en Nieuw werden ook al personen aangehouden omdat zij een grote weg blokkeerden. Uit veiligheidsredenen werd de jaarlijkse Hongkongse vuurwerkshow vervangen door een lichtshow.

De protestmars van woensdag werd grimmig toen betogers met graffiti begonnen te spuiten en geldautomaten kapotsloegen. Die automaten waren van een bank die een rekening waarmee geld voor demonstranten werd ingezameld had afgesloten. Betogers creëerden hun eigen vervoerslijnen waarmee demonstranten konden worden voorzien van spullen als stenen.

Agenten in burger spoten met pepperspray op de menigte. Nadat de politie traangas inzette, creëerden demonstranten een verdedigingslinie en zouden enkele personen benzinebommen naar agenten hebben gegooid.

Om een einde aan de protestmars te maken, sloten agenten wegen af en werden waterkanonnen ingezet.

Politie zet traangas in tegen demonstranten in Hongkong
59
Politie zet traangas in tegen demonstranten in Hongkong

Hongkongers voeren al half jaar actie

Inwoners van de Chinese autonome regio voeren al een half jaar actie. In eerste instantie demonstreerden zij tegen een inmiddels ingetrokken wetsvoorstel dat uitlevering aan China mogelijk maakte. Nu richten de Hongkongers zich op de politie en de politiek. Ze eisen onder meer een onafhankelijk onderzoek naar politiegeweld en volledige democratie.

Het is relatief rustig in Hongkong sinds de pro-democraten in november een historische winst haalden bij de districtsverkiezingen.