Het Australische leger is donderdag in verband met oprukkende natuurbranden begonnen met de evacuatie van tienduizenden mensen die in dorpen aan de Australische oostkust wonen of op vakantie zijn. Met militaire schepen en helikopters moeten veel mensen worden gered van de vlammenzee.

Vijf militaire helikopters en twee marineschepen zijn onderweg naar de bedreigde gebieden om de lokale brandweer bij te staan. De militairen nemen onder meer paramedici, water en brandstof mee en helpen daarnaast mee bij de evacuaties.

Een van de schepen gaat naar de plaats Mallacoota, waar sinds Oudjaarsdag vierduizend mensen naar het strand gevlucht zijn om het vuur landinwaarts te vermijden. Op de eerste trip zouden ongeveer achthonderd personen mee kunnen varen.

Sinds de verwoestende vuren door de regio trokken, zitten ruim vijftigduizend mensen zonder stroom en hebben sommige plaatsen geen toegang tot drinkwater. Grote wegen zijn afgesloten, waardoor vluchtroutes worden geblokkeerd door lange files.

Tegelijkertijd is het druk bij supermarkten en benzinestations in bedreigde gebieden, omdat bewoners en toeristen voorraden nodig hebben of zich er willen verschuilen.

Brandweer schuilt noodgedwongen in auto voor vuurzee in Australië
65
Brandweer schuilt noodgedwongen in auto voor vuurzee in Australië

Drukte in regio door toerisme

Het zuidoostelijke gebied van Australië is populair onder toeristen, die daar de Australische zomer doorbrengen. Dit zorgt voor extra drukte en dus ook meer personen die mogelijk gevaar lopen. De regio kampt ook met dikke rookvelden, waardoor het momenteel lastig is om de schade aan woningen in het gebied te inventariseren.

Alleen al in de zuidoostelijke staat New South Wales zijn vijftien personen om het leven gekomen door de branden, die al sinds oktober woeden. Sinds maandag verergeren de branden weer, doordat de temperaturen naar 40 graden Celsius stijgen. Momenteel worden achttien personen vermist.

Australië kampt vaker met bosbranden, maar de vlammenzeeën van de afgelopen maanden zijn uitzonderlijk heftig. Dit komt doordat veel van het Australische landschap uitgedroogd is.