Duizenden Iraakse demonstranten hebben dinsdag de Amerikaanse ambassade in Bagdad bestormd. Ze zijn kwaad over een serie luchtaanvallen op aan Iran gelieerde milities in Irak.

Het Amerikaanse leger voerde zondag luchtaanvallen uit in het grensgebied tussen Syrië en Irak. Daarbij vielen 25 doden.

De aanvallen waren een vergeldingsactie voor de dood van een Amerikaan bij een aanval op een basis in Noord-Irak. Deze aanval zou zijn uitgevoerd door de sjiitische militie Kataib Hezbollah, die door Iran gesteund wordt. De aanval is nog niet opgeëist.

Demonstranten, onder wie veel strijders en andere aanhangers van de militie, zouden vlaggen van Kataib Hazbollah aan het ambassadegebouw hebben opgehangen en Amerikaanse vlaggen hebben verbrand. Ook zouden er stenen naar de poort zijn gegooid en werden bewakingscamera's van de muren getrokken.

Iraakse speciale eenheden werden ingezet om te voorkomen dat mensen het gebouw konden binnendringen, maar het feit dat de demonstranten de zwaarst beveiligde zone in Irak überhaupt binnenkwamen, wekt de suggestie dat elementen van het veiligheidsapparaat de bestorming tot op zekere hoogte op z'n beloop hebben gelaten.

De demonstranten betraden geen van de hoofdgebouwen in het ambassadecomplex. Ze voegden zich na enige tijd weer bij de duizenden andere betogers buiten de poorten.

Boze menigte bestormt Amerikaanse ambassade in Bagdad
72
Boze menigte bestormt Amerikaanse ambassade in Bagdad

Personeel van Amerikaanse ambassade geëvacueerd

De ambassadeur van de Verenigde Staten en andere personeelsleden zijn om veiligheidsredenen geëvacueerd. Enkele beveiligers zouden wel zijn gebleven. Het Amerikaanse ministerie van Defensie vloog later zo'n honderd extra mariniers in om het complex te beveiligen. Ook zijn er Apache aanvalshelikopters ingezet.

Volgens persbureau AFP is er traangas gebruikt om Iraakse demonstranten terug te dringen en ze uit elkaar te drijven. Ook zouden er waarschuwingsschoten zijn gelost door Amerikaans militair personeel. Beveiligers vuurden vanuit de ambassade ook stungranaten op de menigte buiten af. Twaalf demonstranten zijn gewond geraakt.

De Amerikaanse president Donald Trump zegt op Twitter dat de VS Iran verantwoordelijk zal houden voor de aanval.

De Iraakse premier Adel Abdul Mahdi heeft de demonstranten opgeroepen weg te blijven van alle ambassadegebouwen in Bagdad. Mensen die toch geweld plegen op ambassades worden gestraft. De Iraakse regering zegt garant te staan voor de veiligheid van Amerikaanse personeel en eigendommen.

Groepen demonstranten gaan al maandenlang de straat op in Irak om te protesteren tegen de regering van Mahdi. De regering wordt door onder meer Kataib Hezbollah gesteund. Vorige maand liet de premier weten dat hij zijn ontslag zou indienen. Hij gaf niet aan per wanneer hij vertrekt.

Amerikaanse apaches schieten flares bij ambassade in Bagdad
14
Amerikaanse apaches schieten flares bij ambassade in Bagdad