Benjamin Netanyahu mag het leiderschap van Likud voortzetten. De officiële exitpoll wijst vrijdagochtend uit dat hij 72 procent van de stemmen kreeg tijdens een voorverkiezing binnen zijn partij.

Zijn politieke tegenstander, oud-minister Gideon Saar, heeft de overige 28 procent van de stemmen gekregen. Nadat de eerste exitpolls donderdagavond aantoonden dat de president naar alle waarschijnlijkheid meer dan 70 procent van de stemmen zou halen, riep hij zichzelf al tot winnaar uit.

Saar heeft vrijdagochtend zijn verlies toegegeven. Hij zegt nu achter Netanyahu te zullen staan tijdens de verkiezingen in maart. Eerder stelde Saar dat de Likud-partij deze niet zou winnen onder het leiderschap van Netanyahu.

Van tevoren was helemaal niet zeker of Netanyahu het leiderschap over zijn partij zou behouden. Dit jaar is het hem al twee keer niet gelukt om na verkiezingen een regering te vormen. Daarom houdt Israël op 2 maart voor de derde keer binnen een jaar parlementsverkiezingen.

Netanyahu ligt verder onder vuur omdat hij wordt vervolgd in drie corruptieonderzoeken. Nooit eerder werden dit soort aanklachten ingediend tegen een zittende Israëlische premier. Vanwege de aanklachten besloot de partij dat er interne voorverkiezingen voor de landelijke verkiezingen moesten plaatsvinden.

Netanyahu zegt niets verkeerds te hebben gedaan. Hij hoeft tijdens het lopende onderzoek geen afstand te doen van zijn functie als premier.