De lokale regering op het Nederlandse deel van Sint-Maarten heeft extra agenten ingezet vanwege de rellen die al drie dagen aanhouden op het Franse deel. De bevolking vindt dat de Franse overheid zich te veel bemoeit met de wederopbouw na de orkaan Irma.

De orkaan Irma richtte in 2017 grote verwoestingen aan. Op het Nederlandse deel van het eiland is veel aan wederopbouw gedaan, maar op het Franse deel van het eiland gebeurt weinig.

De woede over de trage wederopbouw laaide deze week op toen de Franse overheid extra bouwvoorschriften oplegde. Inwoners hebben belangrijke wegen gebarricadeerd en houden de toegangswegen tot de luchthaven bezet.

Het kwam volgens Franse media tot botsingen tussen de lokale bevolking en de politie op het Franse deel van het eiland.

Vs en Canada hebben reisadvies aangepast

Premier Silveria Jacobs van het Nederlandse deel liet in een verklaring weten dat de bevolking van het Nederlandse deel meeleeft met de inwoners van het Franse deel, maar dat de veiligheid van de Nederlandse burgers en toeristen de prioriteit heeft.

De VS en Canada hebben hun reisadvies voor het eiland aangepast; toeristen krijgen voorlopig het advies Sint-Maarten te mijden.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken liet zondag weten dat het Nederlandse reisadvies voor het Franse deel van Sint-Maarten vooralsnog niet is aangepast.